back

Як громадам залучити додаткові кошти на розвиток

27-02-2019 | 17:00

Відповідь на це питання отримають учасники дводенного семінару «Підтримка розвитку малого та середнього підприємництва на теренах громади: наявні можливості», що розпочався сьогодні у Чернігові. Проводить захід регіональний Центр розвитку місцевого самоврядування спільно з облдержадміністрацією.

Олександра Хомик, директор Департаменту економічного розвитку ОДА: «Без перебільшень, децентралізація повноважень дала значний поштовх для розвитку найменших населених пунктів: оновлюється інфраструктура, з’являються нові соціальні об’єкти, ремонтуються дороги. Звичайно, все це відбувається не без допомоги держави. Але кожна громада має зрозуміти: найбільший потенціал за малим та середнім бізнесом. Саме вони формуватимуть основну дохідну частину бюджету. Тому питання подальшого розвитку підприємництва залишається у центрі уваги.

До речі, на Чернігівщині функціонують понад 40 суб’єктів інфраструктури підтримки бізнесу, в тому числі Агенція регіонального розвитку, Фонд підтримки підприємництва. Також діє обласна Програма розвитку малого і середнього підприємництва на 2017–2020 роки. Вона передбачає, зокрема, отримання пільгових кредитів. Крім того, цьогоріч у рамках програми вводиться одна новація: відшкодування підприємцям участі у міжнародних виставкових заходах».

Сьогодні більше 20 представників ОТГ області, в тому числі й підприємці, вже ознайомилися з політикою України у сфері підтримки малого та середнього бізнесу (зокрема в аграрному секторі), а також з політикою ЄС у цьому напрямі, успішними практиками використання європейських інструментів.

Учасники семінару також дізнаються про можливості отримання грантів та кредитів українськими підприємцями (плюс алгоритм кроків), а профільні експерти розкажуть про діяльність регіональних суб’єктів інфраструктури підтримки бізнесу.

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації