back

ОТГ області збільшили власні доходи на одного жителя в середньому на 36,7%

27-02-2019 | 14:36

Експерти з фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та SKL International) проаналізували бюджетні показники 665 об’єднаних територіальних громад у розрізі всіх 24 областей.

За підсумками 2018 року середній показник надходжень власних доходів на одного мешканця по 37 ОТГ Чернігівської області збільшився на понад тисячу гривень (36,7%) і склав 3 989,1 гривні.

Серед ОТГ області 21 громада отримує з державного бюджету базову дотацію, 8 перераховують реверсну дотацію (до держбюджету). Рівень дотаційності існуючих громад невисокий (найвищий показник в Іванівській громаді, у якої обсяг базової дотації у загальній сумі доходів становить 20,1%).

Найбільша питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (без урахування трансфертів) припадає на бюджет Плисківської ОТГ (41,9%), найменша — Гончарівської ОТГ (11,9%).

Середній розмір капітальних видатків на одного мешканця (без урахування власних надходжень бюджетних установ) по 37 громадах склав 933,3 гривні. Найбільше капітальних видатків у такому розрахунку проведено в Батуринській ОТГ (2 222,8 гривні), найменше — з бюджету Варвинської ОТГ (464,9 гривні).

Детальна інформація по бюджетах ОТГ Чернігівської області за посиланням.

Довідково. Оцінка виконання показників місцевих бюджетів ОТГ, які мають прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, проводилася за чотирма показниками:

– власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу надходжень власних доходів до кількості жителів відповідної ОТГ);

– рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету);

– питома вага видатків на утримання апарату управління у фінансових ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету);

– капітальні видатки на одного мешканця (співвідношення проведених капітальних видатків без урахування власних надходжень бюджетних установ до кількості мешканців відповідної ОТГ).

За інформацією Департаменту економічного розвитку
Чернігівської облдержадміністрації