back

Понад 50 тисяч жителів області отримали у січні рецепти на «доступні ліки»

26-02-2019 | 15:09

За січень 2019 року лікарі медичних установ області виписали 50 442 рецепти на отримання «доступних ліків». Розмір відшкодування вартості цих ліків аптечним установам перевищив 1,9 мільйона гривень. Середня вартість рецепта — 51,95 гривні.

Кількість звернень за «доступними ліками» в області постійно зростає, — зазначив начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш. — Це є прямим свідченням ефективності президентської програми реформування медицини в цілому та реалізації даного урядового проекту зокрема. Адже тільки на Чернігівщині понад півмільйона хворих на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та діабет 2 типу одержали за цією програмою медикаменти безкоштовно або з невеликою доплатою.

Програма «Доступні ліки» стартувала у 2017 році. Тоді на її фінансування з державного бюджету було виділено для Чернігівської області 18,8 мільйона гривень, а вже минулого року — 31,6 мільйона. Кількість аптечних закладів – учасників програми збільшилася зі 136 у 2017 році до 181 у 2018-му.

Реалізація програми триває: за 15 днів лютого було виписано 28 707 рецептів майже на два мільйони гривень. Всього ж на реалізацію в області програми «Доступні ліки» у першому кварталі поточного року надійшло з держбюджету понад 6,6 мільйона гривень.

У квітні адміністрування програми буде передано до Національної служби здоров’я України, яка напряму співпрацюватиме з аптечними установами.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.