back

Рекрутер — надійний помічник роботодавця та безробітного

26-02-2019 | 11:22

— Робота рекрутера полягає в підборі працівників для роботодавців та пошуку гідної роботи для тих, хто хоче працювати, — зазначила директор Чернігівського обласного центру зайнятості Лідія Падалка. — Вони працюють не лише з роботодавцями та шукачами роботи, які звертаються до служби зайнятості, а з усіма, хто пропонує чи шукає роботу на повному ринку праці. Тобто використовуються бази даних різних джерел (сайти пошуку роботи, соціальні мережі, оголошення в газетах), а не тільки служби зайнятості.

Щоденно фахівці з рекрутингу моніторять як шукачів роботи, так і охочих її надати. Аналізуючи можливості щодо укомплектування вакансій, вони спільно з роботодавцем формують «портрет кандидата». Потім ретельно займаються підбором: вивчають резюме шукачів роботи, проводять співбесіди з кандидатами, за потреби пропонують їм пройти відповідні тести. За результатами такого відбору найбільш прийнятну кандидатуру направляють на співбесіду до роботодавця.

Рекрутери підтримують зв’язок (в основному в телефонному режимі) з шукачами роботи. Їх завдання — з’ясувати побажання людини та запропонувати низку підходящих вакансій. Також за згодою особи фахівці з рекрутингу зберігають її контактні дані та ключову інформацію щодо бажаної роботи. А в разі появи відповідних пропозицій — оперативно інформують.

Крім того, фахівці з рекрутингу складають тексти оголошень про вакансії та розміщують інформацію в різних джерелах.

Наприклад, фахівці Чернігівського міського центру зайнятості розробили «Карту вакансій», перенісши всі актуальні вакансії на карту міста. Посилання на неї регулярно розміщуються у мережі Фейсбук на сторінці «Вакансії м. Чернігова та області», на інформаційних стендах та комп’ютері вільного доступу. Ще одним нововведенням стало анкетування шукачів роботи, які звертаються до центру зайнятості. Всіх, хто заповнив анкету «Повідомте мені про вакансію», фахівці з рекрутингу оперативно інформують про появу нових робочих місць, доки людина не працевлаштується.

— У сучасних реаліях, коли на ринку праці бракує кваліфікованих працівників, підприємства дійсно зацікавлені в рекрутинговій формі співпраці зі службою зайнятості, — наголосила Лідія Падалка. — По-перше, роботодавець не витрачає час на підбір кандидатів. По-друге, економить кошти, адже йому не треба розміщувати вакансії на платних ресурсах та мати в штаті менеджера з підбору персоналу. Цю роботу цілком безкоштовно виконають фахівці-рекрутери від служби зайнятості.

Послуга є цікавою і для шукачів роботи, які в силу певних умов не можуть набути статусу безробітного й користуватися послугами центрів зайнятості в повному обсязі. Йдеться, насамперед, про студентів, які шукають роботу у вільний від навчання час, осіб, котрим виповнилося 35 років (які раніше ніде не працювали), працюючих осіб, які шукають роботу по сумісництву, пенсіонерів, котрі хочуть працювати, тощо.

За інформацією Чернігівського обласного центру зайнятості