back

Президент України виступив перед учасниками світового конгресу газетярів та видавців

04-09-2012 | 08:10

У Києві відбувається 64-тий Всесвітній газетний конгрес та 19-тий Всесвітній форум головних редакторів. Ці форуми запросив до Києва Президент України ще 2010-го року. Також глава держави доручив профінансувати захід.

Це послідовна політика відкритості влади після Євро-2012.

Президент України Віктор Янукович наголосив у виступі на форумі, що влада забезпечить усі умови для проведення вільних і демократичних парламентських виборів. «Влада, я як Президент України зробимо все необхідне для цього», - запевнив Глава держави. Він нагадав, що загально визнаною є відповідність світовим демократичним стандартам усіх останніх виборів в Україні.

«Вважаю, що розбудова свободи слова є дорогою з двостороннім рухом, що вимагає зусиль і з боку журналістів», - наголосив Президент. Він додав, що йдеться зокрема про необхідність боротьби з використанням окремими недобросовісними політиками ЗМІ в брудних політтехнологіях.

На думку Віктора Януковича, проблемою наразі залишається не завжди оперативне реагування правоохоронних органів на сигнали журналістів. «Цю проблему інертності, успадковану з минулого, ми будемо долати в ході реформи прокуратури та правоохоронних органів», - наголосив Президент.

Глава держави також нагадав, що в Україні вже є позитивний досвід спільної роботи представників ЗМІ та правоохоронців в рамках Міжвідомчої робочої групи, що забезпечує аналіз стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Президент наголосив, що в найближчому майбутньому влада, поряд із забезпеченням розвитку свободи слова та незалежності преси, докладатиме зусиль для створення сприятливих економічних умов для розвитку ринку друкованих видань. За його словами, йдеться зокрема про збереження пільг зі сплати ПДВ для преси та книговидання. «З Державного бюджету вже частково відшкодовуються витрати пошти на розповсюдження вітчизняної преси», - також зауважив Віктор Янукович.

Глава держави висловив сподівання, що підвищенню конкурентоздатності друкованих видань сприятиме нещодавно ухвалений закон про основи мовної політики, який дозволяє друкувати рекламу як державною, так і найбільш поширеними регіональними мовами.

Уряд завершує роботу зі створення в Україні суспільного телебачення - вже майже закінчено розробку відповідного законопроекту.

Також за дорученням Глави держави Кабінет Міністрів готує зміни до законів щодо встановлення нормативів забезпечення населення закладами роздрібної торгівлі періодичною пресою та полегшення процедур надання землі та приміщень для відкриття таких торговельних точок.

На часі вирішення ще двох важливих питань: реформування державних і комунальних ЗМІ та розвиток локальних мереж точок продажу друкованих видань.