back

Реформування інтернатних закладів на часі: діти повинні зростати в родині

31-01-2019 | 16:42

Кожна дитина має бути зігріта теплом сімейного вогнища. Проте шлях до втілення цієї прописної істини у життя складний і тривалий.

На Чернігівщині понад дві тисячі дітей через різні життєві обставини виховуються в інтернатних закладах. В області діють 16 шкіл-інтернатів, три центри соціально-психологічної реабілітації дітей, один дитячий будинок та будинок дитини «Надія».

Відповідно до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, ухваленої у серпні 2017 року, в країні до 2026 року має бути створена така система захисту дітей, яка забезпечить їх догляд і виховання в сім’ї або умовах, максимально наближених до сімейних.

Специфіку реалізації цієї Стратегії на Чернігівщині обговорили сьогодні під час фокусованої групової дискусії, що відбулася в облдержадміністрації за участю фахівців з області та експертів зі столиці.

Наша область має чимало позитивних напрацювань на цьому шляху — підкреслила заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова. — 93 відсотки дітей з числа сиріт та позбавлених батьківського піклування зростають у дитячих будинках сімейного типу, прийомних або патронатних сім’ях. Не залишаються без уваги і сім’ї, що потрапили до складних життєвих обставин. Їх підтримують не лише відповідні соціальні служби, а й громадські та релігійні організації.

Потужний людський ресурс, злагоджену взаємодію громадських організацій та державних інституцій Чернігівщини, віру в реформу, здатну поліпшити життя соціально вразливих категорій населення, відзначила у ході дискусії ключовий експерт Консорціуму «Соціальні інвестиції», кандидат психологічних наук Олена Савчук. Саме цей Консорціум за визначенням Мінсоцполітики допомагатиме розробити й реалізувати в області модель реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

При цьому мають бути враховані територіальна та демографічна специфіка області, особливості децентралізації, кадровий потенціал, інші соціальні та економічні аспекти.

Тож протягом найближчого тижня фахівцям необхідно оцінити мережу соціальних закладів, з’ясувати, які діти до них потрапляють та чому, уточнити, які є соціальні, освітні, реабілітаційні медичні послуги вже зараз у громадах.

Завдання реформи — суттєво підвищити рівень соціальних послуг, — наголосила Наталія Романова. — А для того ми повинні ретельно проаналізувати сьогоднішню мережу та контингент інтернатних закладів, зважити всі наші ресурси і можливості, урахувати всі ймовірні ризики і переваги. Тільки тоді розроблена модель відповідатиме запитам суспільства і досягне поставленої мети — поліпшить життя соціально вразливих категорій населення.

 

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.