back

Пріоритет служби зайнятості області — надання якісних послуг з працевлаштування

31-01-2019 | 16:08

Про підсумки діяльності служби зайнятості Чернігівщини за минулий рік та пріоритетні напрями роботи у прийдешньому говорили сьогодні на нараді керівники Чернігівського міського та філій обласного центрів зайнятості. Участь у роботі взяла заступник голови ОДА Наталія Романова.

Як поінформувала директор обласного центру зайнятості Лідія Падалка, упродовж 2018 року в області на обліку в центрах зайнятості перебували 34,4 тисячі безробітних. Майже третину з них — 11 тисяч — служба зайнятості працевлаштувала. Зокрема на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування — 270 осіб. 25 громадян започаткували власну справу, скориставшись виплатою допомоги по безробіттю одноразово.

Крім того, 2,7 тисячі безробітних за направленням служби зайнятості набували нових професій та підвищували кваліфікацію, 6,4 тисячі були залучені до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Позитивною тенденцією став приріст вакансій у базі даних обласної служби зайнятості: у 2018-му їх налічувалося 31,7 тисячі, що на 9% більше у порівнянні з 2017 роком.

До речі, 38% вакансій, які подали роботодавці до служби зайнятості, пропонували мінімальну зарплату, 58% — нижчу за середню по області.

 

— Основною мотивацією для працевлаштування громадян залишається заробітна плата. Відтак, потрібна постійна робота з потенційними роботодавцями щодо підвищення рівня мінімального заробітку. Адже це має прямий вплив на трудову міграцію, — переконана Наталія Романова. — Разом з тим обсяги та напрями підготовки кадрів в області не збалансовані з потребами економіки. Наразі ринок праці потребує спеціалістів робітничих професій.

За словами Лідії Падалки, серед пріоритетів служби зайнятості — профорієнтаційна робота з безробітними громадянами та учнівською молоддю. Зокрема, у відповідних заходах торік взяли участь майже 34 тисячі учнів.

Читати також: Планувати кар’єру зі школи — це реально

Головною минулорічною проблемою ринку праці очільниця центру назвала дефіцит молодих та кваліфікованих кадрів. Причини — кризова демографічна ситуація, активна трудова міграція, дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили. У порівнянні з 2017 роком на обліку обласної служби зайнятості збільшилась кількість громадян, яким важко конкурувати на ринку праці (особи старше 45 років, громадяни, які потребують додаткових гарантій зайнятості, люди з інвалідністю, сільські жителі). Водночас стало менше молоді та кваліфікованих робітників.

Основні проблеми ринку праці, на переконання Лідії Падалки, мають вирішуватися у співпраці органів влади, служби зайнятості та роботодавців. Вона доручила директорам усіх філій опрацювати з роботодавцями, головами ОТГ та сільрад (де наявна надлишкова робоча сила та вільні приміщення) можливість створення підрозділів підприємств на цих територіях та за потреби організувати підвіз до робочих місць працівників. До речі, така практика поширена у Львівській області.

Говорили і про новації служби зайнятості та основні завдання на цей рік. Варто зазначити, що у 2018 році служба зайнятості реформувала власну структуру та удосконалила систему надання соціальних послуг. З’явилася нова форма добору персоналу — рекрутинг, тобто пошук потрібних кадрів на замовлення роботодавців, що здійснюється не тільки серед безробітних, а й з інших джерел. Новинками також є профілювання безробітних і запровадження кейс-менеджменту.

Головна ж новація вже цього року — впровадження інституту кар’єрних радників.

Читати також: У пошуку роботи безробітним допоможуть кар’єрні радники

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації