back

Президент приділяє особливу увагу медичному забезпеченню дітей - Юрій Павленко

03-09-2012 | 08:12

Питання всебічного і якісного медичного забезпечення дітей є одним з пріоритетних у дорученні Президента України Віктора Януковича щодо поліпшення захисту прав і законних інтересів дітей. Про це під час брифінгу сказав Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.

Глава держави ставить перед Урядом завдання в повному обсязі забезпечити в Держбюджеті на 2013-й і наступні роки дітей-інвалідів, дітей, хворих на онко-, онкогематологічні захворювання, інші складні та рідкісні форми захворювань, необхідними лікарськими засобами, продуктами спеціального харчування, протезними виробами та засобами реабілітації.

Юрій Павленко повідомив, що Міністерство охорони здоров'я сформувало бюджетний запит на 216 млн грн (100% від потреби) на наступний рік щодо закупівлі лікарських засобів і виробів медпризначення для лікування дітей, хворих на онкогематологічні та онкологічні захворювання. Він нагадав, що цього року бюджетом передбачено лише 41% від необхідних коштів на закупівлю лікарських засобів для дітей.

«Президент також ставить завдання, крім центру з трансплантації в лікарні «Охмадит» у Києві, створити ще три центри - у Львові, Донецьку та Криму. На ці цілі необхідно 23 млн грн - це доступно для Держбюджету», - наголосив Ю.Павленко. У цьому контексті він також додав, що Президент наголошує на необхідності створення національного реєстру донорів.

Говорячи про особливу увагу Глави держави до вирішення проблем надання медичної допомоги дітям, хворим на складні та рідкісні форми захворювань, Уповноважений Президента зокрема сказав: «На сьогодні в Україні близько трьох тисяч дітей хворіють на ювенільний ревматоїдний артрит, але немає ні сучасного протоколу лікування, ні достатньої кількості ліків. У бюджеті 2012 року не було виділено жодної копійки на лікування дітей із цим захворюванням».

Він також додав, що у своєму дорученні Президент звертає окрему увагу МОЗ на необхідність вдосконалення порядку направлення дітей на лікування за кордон та розширення переліку підстав перебування батьків з дитиною старше шести років у закладах охорони здоров'я під час стаціонарного лікування дитини.

Крім того, за словами Ю.Павленка, Глава держави доручив місцевій владі перевірити стан матеріально-технічного оснащення дитячих закладів охорони здоров'я та забезпечити їх усім необхідним відповідно до вимог законодавства.