back

«У 2019 році в Чернігівській області плануємо відкрити 15 інклюзивно-ресурсних центрів", - Олександр Мисник

28-01-2019 | 13:10

Делегація освітян Чернігівщини на чолі з головою облдержадміністрації Олександром Мисником взяла участь в обговоренні підсумків виконання державної програми із запровадження інклюзивної освіти. Зустріч ініційована Президентом України Петром Порошенком та його дружиною Мариною, яка опікується цим напрямком освіти.

Читати також: Інклюзія від дитячого садка до позашкільної освіти — це норма цивілізованого суспільства

Як зазначив Глава держави, зараз інклюзивна освіта є пріоритетом голів обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, педагогів. Хоча ще три роки тому регіони з обережністю ставилися до пілотної ініціативи. Серед тих, хто ризикнув спробувати нове і необхідне, — Чернігівська область. Три роки тому в області функціонувало дві групи з інклюзивним навчанням, у них виховувалось троє дітей з особливими освітніми потребами. Зараз 30 малюків мають можливість рости, розвиватись, радіти разом з іншими дітьми у закладах дошкільної освіти.

— За останні кілька років на Чернігівщині зроблено багато, аби наблизити освіту наших дітей до європейського рівня. І нам є чим пишатися. В області вже працюють 12 інклюзивно-ресурсних центрів. У 2019 році плануємо відкрити ще 15. Кожна 5 школа впроваджує інклюзивні принципи освіти. 275 діток з особливими освітніми потребами вчаться за однією партою зі своїми однолітками у звичайних класах, 54 – це першокласники НУШ, — зауважив Олександр Мисник.

У 2018 році наша область отримала кошти з державного бюджету на оплату праці додаткових корекційних занять, придбання спеціальних засобів корекції психофізичного розвитку на оснащення кабінетів 5 інклюзивно-ресурсних центрів.

Цього навчального року в Прилуцькому гуманітарно-педагогічному коледжі ім. І.Я. Франка та Національному університеті «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка вперше здійснено набір студентів для підготовки фахівців з інклюзивної освіти.

Подальші завдання не менш амбітні, але цілком реальні, якщо діяти спільно.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації