back

В області працюють над створенням Центру громадського здоров’я

16-01-2019 | 16:47

Концепція розвитку системи громадського здоров’я, схвалена Кабміном наприкінці 2016 року, базується на пріоритетних напрямах профілактики захворювань, має за мету продовження тривалості життя громадян та їх заохочення до здорового способу життя.

Для реалізації урядової ініціативи потрібні відповідні структури. На центральному рівні функціонує Центр громадського здоров’я МОЗ України. Він відповідає за збереження і зміцнення здоров’я населення, здійснює моніторинг захворювань, епідеміологічний нагляд, групову та популяційну профілактику захворюваності, боротьбу з епідеміями тощо. Наразі триває створення таких центрів у кожній області. З 2017 року регіональні установи діють у Рівному та Херсоні.

Над цим питанням працюють і на Чернігівщині. Пропозиції щодо створення Центру громадського здоров’я та державно-приватного партнерства розглянули сьогодні під час наради в обласній раді представники влади, громадськості та керівники медзакладів області. Участь у роботі взяли заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова, перший заступник голови облради Валентин Мельничук, начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш.

Серед запропонованого — створити заклад на базі діючого обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя. За словами начальника відділу управління медичними кадрами та роботи зі зверненнями громадян Управління охорони здоров’я ОДА Тетяни Лебедєвої, згаданий центр уже виконує близько 30% функцій майбутнього комунального некомерційного підприємства. Його утримання потребуватиме коштів у межах бюджетного фінансування — 3,5 мільйона гривень.

Втім, альтернативним ресурсом може бути обласний лабораторний центр. Він, до речі, передаватиметься з національного рівня МОЗ на баланс облради. Це передбачено в Концепції розвитку системи громадського здоров’я. Лабораторний центр також має свої напрацювання та певну мережу, адже виконує частину функцій, передбачених для майбутнього регіонального закладу, зокрема в частині епідеміологічного нагляду.

— Обидві моделі варті уваги. Проте необхідно детально проаналізувати фінансову складову кожного варіанту, — наголосила Наталія Романова. — Обрати ж маємо найоптимальнішу, виходячи із реальних можливостей. До того ж потрібно ознайомитися з досвідом як українських, так і закордонних колег, які працюють у даному напрямі.

Відтак, буде створена робоча група, яка розглядатиме всі надані пропозиції.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації