back

Що слід знати про грип і як від нього вберегтися

15-01-2019 | 17:14

Враховуючи поширення на Чернігівщині випадків сезонних застудних захворювань, зокрема грипу, медики області постійно досліджують ситуацію.

Як повідомили на сьогоднішньому засіданні оперативного штабу з координації протиепідемічних заходів та реагування на ситуацію із захворюваністю на грип та ГРВІ, з початку епідемічного сезону на ці недуги захворіли понад 72,6 тисячі жителів області, з яких більш ніж 46,8 тисячі — діти. Від ускладнень грипу померло семеро осіб. Ці пацієнти не були щеплені відповідною вакциною.

Згідно з дослідженнями, на Чернігівщині циркулює грип штаму АН1N1. Подібні спалахи спостерігалися протягом епідсезонів 2009-2010 та 2016-2017 років.

Грип штаму Н1N1 «Мічиган» має агресивні властивості, швидкий прогресивний перебіг захворювання, а на третій–четвертий день у хворого можуть виникнути ускладнення. Зокрема тяжка полісегментарна пневмонія, що характеризується високою температурою (до 40 градусів, не знижується навіть жарознижуючими препаратами), кашлем, задухою, болем у горлі, кровохарканням, серцебиттям. Таких пацієнтів слід госпіталізувати, особливо тих, хто належить до групи ризику, в тому числі вагітних та людей із хронічними недугами.

Водночас грип може протікати по-різному: у легкій формі в молодих людей, які можуть лікуватися в домашніх умовах під наглядом сімейного лікаря. Хворі із середнім та важким ступенем захворювання задля уникнення ускладнень повинні бути направлені до стаціонару. Летальні випадки грипу пов’язані із важким перебігом інфекції та пізнім зверненням за медичною допомогою, коли приєднується вторинна бактеріальна інфекція.

Симптоми грипу

Виникають раптово і можуть тривати від кількох днів до кількох тижнів. Це висока температура, яка тримається мінімум п’ять днів; лихоманка; головний біль; ломота у м’язах та суглобах; загальна слабкість; втрата апетиту, можливо, нудота; кашель, що може тривати більше двох тижнів; нежить.

У разі появи згаданих симптомів необхідно мати постійний телефонний зв’язок зі своїм сімейним лікарем, педіатром чи дільничним терапевтом. Адже в більшості випадків саме спеціаліст первинної ланки може порекомендувати дійові методи терапії та догляду за таким хворим.

Аби не заразитися на сезонні застудні захворювання, необхідно уникати місць скупчення людей, дотримуватися правил особистої гігієни, здорового харчування, провітрювати житлові приміщення.

Профільні фахівці вкотре нагадують: замість займатися самолікуванням, варто відразу звернутися до лікарів.

Єдиним дієвим захистом від грипу є профілактична вакцинація. Вона захищає не від зараження, а від можливих ускладнень. Якщо щеплена людина і захворіє на грип, то хвороба протікатиме набагато легше, ніж у того, хто уникнув вакцинації: ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, смертельних випадків — на 80%.

За матеріалами Чернігівського обласного
 лабораторного центру МОЗ України
та прес-служби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації