back

Наталія Романова на Координаційній раді у справах осіб з інвалідністю: Суспільство нарешті прокинулося

27-12-2018 | 16:13

Гуманність суспільства вимірюється ставленням до осіб з інвалідністю. Як над цим питанням працюють на Чернігівщині, говорили сьогодні на профільній Координаційній раді в облдержадміністрації. Участь у зібранні взяла заступник голови ОДА Наталія Романова.

Зокрема, мова йшла про роботу регіонального центру фізичної культури і спорту «Інваспорт» та обласної ДЮСШ. Якісними показниками роботи установ є спортивні результати. Цьогоріч, за словами начальника Центру Андрія Литвинця, є чим пишатися. Представники області не раз підкорювали п’єдестали на всеукраїнських та міжнародних змаганнях, достойно представляли Чернігівщину у складі збірних команд України з різних видів спорту.

Читати також: В облдержадміністрації привітали чемпіона Ігор Нескорених

— Люди, які протистоять власній хворобі через спорт, заслуговують великої поваги. Вони є взірцем справжньої волі, — наголосила Наталія Романова. — Наступного року маємо звернути більше уваги на співпрацю Центру з відповідними громадськими організаціями. Прагнення особи з інвалідністю бути в спорті повинно підтримуватися завжди.

Говорили і про поступ у сфері освіти. В області спостерігається позитивна динаміка організації інклюзивного навчання: до процесу залучено більше дітей з особливими освітніми потребами, створюються спеціальні ресурсні центри, обладнано медіатеки.

Область взяла хороший темп. Зокрема, завдяки підтримці Марини Порошенко. Суспільство нарешті прокинулося і вчиться сприймати людей з інвалідністю як повноправних членів соціуму, — акцентувала заступник голови ОДА. — Облдержадміністрація і надалі підтримуватиме всі ініціативи, пов’язані з покращенням умов навчання для дітей з особливими освітніми потребами.

Читати також: Інклюзія від дитячого садка до позашкільної освіти — це норма цивілізованого суспільства

Хороші результати роботи із зазначеною категорією населення має й служба зайнятості в області. Зокрема, три особи отримали роботу шляхом компенсації роботодавцям єдиного соціального внеску; чотири —започаткували власну справу, скориставшись виплатою допомоги по безробіттю одноразово. Охоче особи з інвалідністю освоюють і нові професії.

— Дотримання прав людини — першочерговий закон будь-якого цивілізованого суспільства. Створення сприятливих умов навчання, роботи та комфортного життя для осіб з інвалідністю — невід’ємна складова цього закону. Ми не маємо права сходити із обраного курсу, — підсумувала Наталія Романова.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації