back

Чернігівщина святкує 21-у річницю Незалежності України

24-08-2012 | 14:07

24 серпня, у День Незалежності України, урочистості розпочалися з покладання квітів до пам’ятників Т.Г.Шевченку та «Борцям за волю та незалежність України».

Під музичний супровід капели бандуристів ім. О.Вересая перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко, перший заступник голови обласної ради Іван Коробка, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, народний депутат України Сергій Андрос, представники політичних партій, громадськості поклали квіти до пам’ятників.

Після цього офіційна делегація оглянула виставку «Територія душі», яка відкрилась на Алеї Героїв у рамках святкування 21-ї річниці незалежності України.

А на Красній площі обласного центру відбулося урочисте відкриття VII фольклорного фестивалю національних культур «Поліське коло», який зібрав найкращі колективи з усіх районів Чернігівської області, 14 національно-культурних товариств регіону, міст Бровари і Києва та зарубіжних країн - Польщі, Росії та Білорусі.

Зі словами привітання з нагоди головного державного свята до присутніх звернувся перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко.

«Визначною подією 2012 року для українського суспільства є найбільше національне свято – 21-річниця Дня Незалежності України та Дня Державного Прапора України. Ця знаменна дата зберігає пам’ять про минуле покоління наших предків, які з ніжністю та любов’ю плекали рідну землю, на протязі багатьох віків самовіддано боролися за утвердження державності та право на свободу.

Зберегти незалежність, збудувати міцну державу – наш святий обов’язок перед попередниками, які залишили нам у спадок любов до Батьківщини, кращі риси народної душі.

За словами Президента України Віктора Януковича ми робимо країну разом. Ця мета об'єднує усіх українців, незалежно від політичних уподобань чи віри. Саме тому головним завданням він визначив повернути людям їх віру у сильну, розвинуту і сучасну Україну, де кожен відчуває себе активним учасником національного розвитку», - наголосив він.

Перший заступник голови облдержадміністрації також підкреслив, що наша область завжди була і буде співдружнім регіоном, народ якого славиться своєю відкритістю та гостинністю, має власну неповторну етнічну культуру, невичерпні джерела пісні, танцю, музики. Саме тому метою фестивалю «Поліське коло» є відродження та збереження традицій і обрядів Чернігівського краю, підтримка і популяризація багатонаціональних культурних здобутків, культури національних меншин та інших народів світу.

Станіслав Прокопенко побажав усім учасникам і гостям фестивалю любові, сили духу, злагоди і миру, творчої наснаги і перемог та оголосив VII Міжнародний фольклорний фестиваль національних культур „Поліське коло” відкритим.

Представники білоруського, єврейського, польського, грецького, німецького та інших національних товариств своїми рідними мовами вітали чернігівців з Днем Незалежності України. Учасники фестивалю у національному вбранні представили свої колективи та об’єдналися в коло, символізуючи єднання всіх національних меншин, які проживають на Поліссі.

Колона духових оркестрів святковою ходою пройшла вулицями Чернігова до Центрального парку культури та відпочинку, де було розгорнуто виставку майстрів ремесел народно-декоративного мистецтва та відбувалися концертні програми духових оркестрів, фольклорних, пісенних та хореографічних колективів Чернігівщини інших областей України та зарубіжжя. Крім цього, чернігівці та гості міста мали змогу оглянути традиційну виставку квітів і плодів «Щастя , краси-2012».



Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації