back

Прийнято головний фінансовий документ області на наступний рік

20-12-2018 | 17:58

На сьогоднішньому пленарному засіданні 16 сесії обласної ради депутати розглянули і прийняли рішення з майже вісімдесяти питань. Ключове серед них — про обласний бюджет на 2019 рік.

Як поінформував директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Валерій Дудко, загальний розмір доходів обласного бюджету визначений у сумі майже 6 144 мільйона гривень, що менше уточненого плану 2018 року на 15,7%. Загальний обсяг видатків обласного бюджету — 6 139 мільйона гривень, що менше уточненого минулорічного показника на 18,2%.

Суттєве зменшення дохідної частини бюджету пояснюється, передовсім, відміною, відповідно до Бюджетного кодексу, зарахування до обласного бюджету 50% рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів. Прогнозовані від цього втрати обласного бюджету складуть 82,7 мільйона гривень. Проте є в таких змінах і позитивний момент — 37% цих коштів отримають міста обласного значення, районні бюджети та об’єднані територіальні громади, а 13% буде зараховано до спеціального фонду Державного бюджету.

Як у доходах, так і у видатках обласного бюджету враховано запровадження з 1 січня наступного року мінімальної заробітної плати в розмірі 4 173 гривень на місяць — на 450 гривень, або на 12,1% більше, ніж у поточному році. Прогнозується зростання загального фонду заробітної плати у різних галузях на 12–15%, що плюсом відіб’ється на доходах обласного бюджету, які на 87,1% складаються з податку на доходи фізичних осіб.

Цього року стовідсотково забезпечити коштами виконання обласних цільових програм не вдалося. У 2019 році передбачено збільшення асигнувань практично на всі гуманітарні галузі.

Перш ніж кудись додати коштів, треба вирішити, звідки їх узяти, — прокоментував ситуацію голова облдержадміністрації Олександр Мисник. — Якщо тільки дозволятимуть доходи, будемо коригувати бюджет не лише за підсумками півріччя, а й кварталу.

Голова облдержадміністрації подякував депутатам за конструктивну роботу та привітав із прийдешніми святами. Після завершення засідання Олександр Мисник спільно з головою обласної ради Ігорем Вдовенком відповіли на запитання журналістів.

Сьогодні прийнято документ, за яким житиме наступного року Чернігівщина. Всі статті витрат у бюджеті збільшені. Всі плани й програми реальні. Сьогодні середня заробітна плата в області складає 7 417 гривень. Очікуємо, що наступного року вона зросте до 7920 гривень. Поточний рік завершуємо без боргів із зарплати та за енергоносії у бюджетній сфері, — резюмував керівник області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації