back

Президент: Автокефалія української церкви і здобуття Томосу є частиною нашої стратегії на остаточну деколонізацію України

17-12-2018 | 08:08

«Проект автокефалії і здобуття Томосу виник не в повітрі і не спонтанно. Він є органічною частиною нашої осмисленої і вивіреної стратегії на остаточну і безповоротну деколонізацію України від Російської імперії, повний і беззастережний вихід із пострадянського стану і сфери російського впливу», - сказав Президент Петро Порошенко на прес-конференції.

За його словами, ця стратегія неухильно зараз втілюється в життя протягом п’яти років – від Революції гідності та президентських виборів 2014 року до теперішнього часу.

«Вона проявилася в Угоді про асоціацію з ЄС, яку я підписав одразу після президентських виборів, в ратифікації цієї угоди, незважаючи на шалену протидію Москви, в зону вільної торгівлі з Євросоюзом.  У безвізі, в який багато хто не вірив, а на сьогоднішній день сприймає це як даність. У подоланні залежності від російського газу і побудові нашої української енергетичної незалежності, яка потягнула за собою і виграш у Стокгольмському суді у розмірі 4,6 млрд доларів. У розбудові сильної армії та її переході на натовські стандарти, в прийнятті закону про національну безпеку, який вибудовує модель, дорожню карту перебудови армії», - зазначив Президент.

За словами Глави держави, ця стратегія проявилася у зміцненні позицій української мови на радіо, телебаченні, кінематографі. Ця стратегія проявилася у наші політиці пам’яті, визнанні та прославленні українських героїв, поверненні до власної історії. І врешті-решт вона проявилася у декомунізації.

«Точно вона проявилася у створенні міжнародної коаліції на підтримку України. У режимі санкцій проти Росії, у посиленні нашої суб’єктності на світовій арені, коли жодне питання про Україну не вирішується без України», - сказав Президент. Він нагадав, що днями повернувся з Брюсселю, де мав плідні зустрічі з керівництвом Євросоюзу, де вдалося продовжити санкції проти Росії ще на півроку. «Пакети санкцій приймаються і є механізмом, що я хочу окремо підкреслити, ніяке не покарання Росії - це окремо судовими рішеннями буде вирішуватись. А це мотивація для РФ виконати Мінські угоди і сісти за стіл переговорів. Я твердо переконаний в ефективності дії санкцій», - сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що під час його візиту була включена до порядку денного в результаті переговорів і включена в заяву Ради ЄС підготовка реакції ЄС, включно з санкціями, у зв'язку з актом агресії проти України, який відбувся в Азово-Чорноморському басейні біля Керченської протоки. Він додав, що це є брутальне порушення міжнародного права і двосторонньої угоди між нашими державами.

Глава держави окремо наголосив на важливому рішенні Вселенського Патріарха та Синоду, яке поєднує 21 століття з 17-м. «Це – підтвердження незаконності анексії Київської митрополії Москвою»,- сказав Президент. Він зауважив, що вперше про це Вселенський престол заявив ще 1924 року в Томосі про автокефалію Православної Церкви в Польщі. «Тільки тоді для нас це прозвучало тихо і малопомітно, бо молоду державу через внутрішні чвари на той момент ми втратили. І тодішню владу це вже не цікавило,  бо Україна була лише частиною Радянського союзу», - зауважив Петро Порошенко.

«Але тепер таке рішення має куди більшу вагу, бо воно чітко окреслює наші духовні  кордони. Воно рішуче відкидає галюцинаційні претензії Москви на Україну як нібито канонічну територію Російської церкви,  тобто самої Росії.  І тому просте нібито синодальне рішення Вселенського стає вагомим документом на захист територіальної цілісності України», - особливо підкреслив Президент.

«Незалежній державі належить мати свою незалежну церкву, таким є порядок речей в православному світі. І Україна повертається до норми, залишаючи в минулому патологію у вигляді домінантного становища церкви, центр управління якої знаходиться в самому лігвищі нашого ворога», - додав він.

За його словами, протидія з боку РПЦ була очікуваною. «Однак, ми, здається, недооцінили її вплив на дочірню структуру в Україні. Тут державу нашу звинувачують безпідставно у тиску, але із понад десяти ієрархів УПЦ МП, які підписали звернення до Вселенського, або твердо пообіцяли прийти на Собор, до Софії дісталися лише двоє. Це результат тиску, але точно що не нашої держави. І тут нам є з чого робити висновки, це тема для окремої розмови», - зауважив Президент.

«Але я ще раз кажу – ми створюємо українську церкву з любов'ю і відкритістю. Чекаємо там всіх. Впевнений, що так і буде. Вчорашній собор – це лише початок будівництва нової церкви. Їй є куди ширитися і куди зростати”, - наголосив Петро Порошенко

Він зауважив, що для цього необхідно тривалий період, але час і сама логіка історичного процесу все одно візьмуть своє. «Крім того, що автокефальна православна церква не є російською, вона є українською, вона тепер отримала канонічне визнання від центру світового православ’я.  Точно переконаний, що з двома такими перевагами вона неминуче стане об’єктивно сильним центром тяжіння для єпископів, священників та мирян. Нема жодної потреби когось тягнути туди силою, тільки добровільно», - додав він.

Президент підкреслив, що гарантує, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися в церковній структурі, яка зберігатиме єдність з РПЦ. «Але так само гарантую, ще раз повторюю сказане на Софійському майдані, що держава захистить права тих священиків і мирян УПЦ Московського Патріархату, які добровільно вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину церкву», - додав Петро Порошенко.

 

Прес-служба Президента України