back

Чернігівська область повністю забезпечена вакцинами проти кору

12-12-2018 | 10:37

Якісні та ефективні вакцини, що захищають від кору, паротиту і краснухи, наявні в усіх кабінетах щеплень області. Їх вистачає для планової та посиленої імунізації жителів у найближчі декілька місяців.

При цьому рівень охоплення щепленнями КПК на Чернігівщині залишається незадовільно низьким. Зокрема першу дозу вакцини КПК за графіком отримали лише 72,5% дітей.

Лікарі вкотре наголошують: єдиний спосіб запобігти ускладненням або смерті від кору — вакцинація. У зоні ризику перебувають абсолютно всі, хто не отримали профілактичне щеплення. Дві дози вакцини забезпечують захист організму від кору, а в разі хвороби — рятують від смертельно небезпечних ускладнень.

У 2018 році найбільше хворіють кором саме у тих областях, де рівень охоплення плановою вакцинацією найменший.

Чернігівська область не входить в перелік областей з найвищими показниками захворюваності. Водночас станом на початок грудня упродовж року кір виявили у 516 жителів області (304 дорослих і 212 дітей).

Вакцинуватись за Національним календарем профілактичних щеплень чи надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно всі діти віком до 18 років, а також дорослі із груп ризику — військові, учасники ОСС, студенти, освітяни і медики. 

Захист від кору потрібний, якщо:

– дитині виповнилося 12 місяців;

– дитина старша від 1 року і пропущене перше щеплення;

– дитині 6 років (планова ревакцинація КПК);

– пропущена планова ревакцинація в 6 років;

– дитині 6 та більше років і вона не має жодного щеплення КПК. У такому разі потрібно зробити два щеплення з інтервалом не менше одного місяця;

– не пам’ятаєте, чи робили дитині щеплення КПК, і не маєте документальних підтверджень. У цьому випадку дитину також потрібно вакцинувати;

– підлітки, а також дорослі, що не хворіли на кір, не отримували відповідних щеплень. 

Усі вакцини, що закуповує Україна, безпечні і ефективні, їхня якість підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Вакцина КПК, як і будь-які медичні препарати, може мати побічні дії. Проте ризик ускладнень після кору значно вищий, ніж ризик проявів після щеплення. З тисячі людей, які заразилися кором, один помирає, в одного розвивається енцефаліт, а 50 отримують тяжкі ускладнення, від яких страждають усе життя. Водночас випадки складних реакцій на вакцину трапляються з меншою ймовірністю, ніж один раз на мільйон.

Докладно про кір і вакцинацію за посиланням.

До уваги жителів області! Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцин немає, слід про це повідомити головного лікаря медзакладу, а також обласне Управління охорони здоров’я за телефоном: (04622) 4-11-17 або ж на електронну адресу [email protected].

 

За інформацією прес-служби Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації