back

План призову на Чернігівщині вже виконано на 97%

11-12-2018 | 12:41

Відповідно до Указу Президента України в Україні майже завершено черговий призов на строкову військову службу.

Призовними комісіями до війська відправлено 17 тисяч 620 призовників, 98 % від плану. Ще 340 призовників будуть відправлені за графіком протягом тижня.

Про це 10 грудня повідомив під час брифінгу начальник Головного управління персоналу – заступник начальника Генерального штабу Збройних Сил України генерал-лейтенант Артур Артеменко.

За його словами, призовні комісії ведуть системну роботу з роз’яснення відповідальності призовників за порушення законодавства України щодо виконання військового обов’язку.

Водночас Артур Артеменко нагадав про соціальні гарантії для громадян, призваних на строкову військову службу.

Так, призовникам виплачується грошова допомога у розмірі двох мінімальних заробітних плат, під час служби строковики одержують щомісяця 350 – 700 гривень (залежно від звання та посади) на додаткові особисті потреби. Це при тому, що військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розміщуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчування та військовою формою за встановленими нормами.

При звільненні в запас військовикам виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 2,8 – до 5,6 тисячі гривень), військовослужбовцям з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування — 12 окладів (від 4,2 – до 8,4 тисячі гривень).

Крім того, строковикам надається відпустка — 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. За ними зберігаються робоче місце та середній заробіток, якщо працевлаштування до призову було офіційним. Час проходження строкової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Призовників, які порушують правила військового обліку, відмовляються від отримання повістки, не прибувають за повісткою на призовні дільниці без поважних причин, притягують до адміністративної та кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

За інформацією заступника обласного військового комісара Вадима Лільчицького, 97% призовників з Чернігівщини, а це 526 осіб, уже розпочали службу у Збройних Силах України. До кінця поточного тижня до війська мають відправитись ще 23 призовника з нашої області.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської
облдержадміністрації за повідомленням
Міністерства оборони України.