back

Носівська ОТГ: децентралізація — шлях до розвитку

06-12-2018 | 18:19

Міський голова Носівки Володимир Ігнатченко поділився з учасниками засідання Ради регіонального розвитку досвідом, набутим протягом двох років роботи в умовах децентралізації.

Носівська об’єднана територіальна громада була створена у вересні 2016 року, вже у грудні там відбулися перші вибори. До складу ОТГ увійшли 18 населених пунктів, включаючи саме місто.

Вже за перший рік існування ОТГ її бюджет зріс по власних доходах у 2,8 разу — з 19,3 мільйона гривень до 55,2 мільйона. Очікувана цифра поточного року — 64,3 мільйона.

Крім того, майже 7 мільйонів гривень субвенції надійшло на реалізацію заходів соціально-економічного розвитку територій та 11,4 мільйона — на розвиток інфраструктури.

У результаті в населених пунктах ОТГ з’явилися нові дитячі, спортивні та інклюзивні майданчики, велопарковки, придбано автомобіль для медиків та спецтехніку для комунального підприємства, мультимедійне обладнання та комп’ютерну техніку для навчальних закладів.

Завдяки реалізації державних програм та проектів у Носівці введено в дію сучасне футбольне поле та хокейний майданчик, триває реконструкція вуличного освітлення, придбано транспорт для закладів освіти та культури.

В ОТГ постійно працюють над удосконаленням системи надання послуг населенню, у тому числі й соціально вразливих категорій. Так, Носівська ОТГ потрапила до числа громад, що одержать транспортні засоби для організації роботи соціального таксі. У липні наступного року на території громади планують відкрити Центр надання адміністративних послуг. Подбали тут і про придбання службового житла для лікарів.

Підсумовуючи сказане, Володимир Ігнатченко зазначив, що реформа з децентралізації — одна з найдієвіших у державі. Вона насправді відкриває широкі можливості для розвитку територій і покращення добробуту громадян.

Надзвичайно важливо не просто розробляти та втілювати у життя плани перспективного розвитку території, а й доносити їх до людей, отримувати зворотній зв’язок від них, враховувати потреби й побажання громади, — акцентував у ході засідання голова облдержадміністрації Олександр Мисник.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації