back

Усі зміни в області – лише для поліпшення життя людей, – голова ОДА

06-12-2018 | 13:37

Чим живе Чернігівщина, що вже зроблено і на чому треба зосередити зусилля – обговорили учасники Ради регіонального розвитку області. Акцент: впровадження державної регіональної політики та децентралізаційної реформи.

Присутні – керівники районів, міст, об’єднаних територіальних громад, структурних підрозділів ОДА, депутати різних рівнів.

Голова Чернігівської облдержадміністрації Олександр Мисник зазначив:

– Стабільне місце нашої області в першій трійці всеукраїнського рейтингу з децентралізації – яскраве свідчення того, що ми обрали правильну стратегію розвитку.

Держава забезпечила різні механізми стимулювання відродження громад: від фінансових інструментів до права спрощеного об’єднання навколо міст обласного значення та міжмуніципального співробітництва.

Використовуючи ці можливості, влада стає ближчою до людей. Громади, отримуючи реальний фінансовий ресурс, здатні вирішувати свої нагальні проблеми. У цьому вже переконалися жителі тих міст, селищ та сіл, які вирішили об’єднатися.

На сьогодні в області вже успішно функціонують 39 об’єднаних територіальних громад, дві з яких створені цьогоріч навколо міст обласного значення – Новгорода-Сіверського та Ніжина.

За останні чотири роки зведений бюджет області зріс на 3,6 мільярда гривень і склав 5,6 мільярда. А розмір державної підтримки на розвиток громад та розбудову інфраструктури збільшився майже у 40 разів.

Завдяки таким змінам область має конкретні результати, що значно покращують життя людей. Це – відремонтовані дороги, відновлене вуличне освітлення, утеплені школи, дитсадки, нові спортивні майданчики, нова комунальна техніка, центри надання адмінпослуг, наближені до громадян, – зауважив голова ОДА і додав, що децентралізація також стимулює внутрішніх інвесторів вкладати у потреби громади.

При цьому Олександр Мисник переконаний: невідкладна розробка Перспективного плану розвитку областей та громад на найближчі три роки, а саме таке завдання поставив Президент України перед місцевими органами влади під час останнього засідання Ради регіонального розвитку 12 листопада, дасть дієвий поштовх розвитку територій.

Перспективні плани повинні містити перелік основних інфраструктурних проектів, об'єктів соціальної та житлово-комунальної сфери, що мають бути відремонтовані, збудовані, доведені до відповідного рівня експлуатації. Ці плани стануть складовою майбутнього Перспективного плану розвитку України, – підкреслив голова ОДА.

Тож кожна територія повинна визначити свої переваги і пріоритети, розробити дорожні карти з першочерговими об’єктами, які будуть точками зростання. А кожен житель громади має знати, куди спрямовуються зароблені громадою кошти.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації