back

Питання модернізації державної служби та державного управління розглянуто на засіданні Регіонального комітету з економічних реформ

22-08-2012 | 16:23

Відкриваючи чергове засідання Регіонального комітету з економічних реформ, голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко підкреслив, що питання модернізації державної служби та державного управління надзвичайно важливе і стосується ефективності роботи органів влади області щодо виконання завдань, визначених Президентом України Віктором Януковичем.

З метою впровадження системних змін та модернізації моделі державного управління, яка зробить владу доступною, прозорою та ефективною, наприкінці 2010 року в Україні розпочато адміністративну реформу.

Стартом адмінреформи послужив Указ Президента України від 9 грудня 2010 року про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади.

За словами очільника області, наслідком удосконалення системи органів виконавчої влади має стати ефективна система державного управління, належний та оптимальний розподіл функцій між рівнями публічної адміністрації, раціональні та прозорі процедури формування державної політики із залученням громадськості та інших заінтересованих суб’єктів, ефективні правові механізми захисту прав та законних інтересів громадян у відносинах з органами публічної адміністрації, мінімізація умов для корупції.

«Завдання щодо забезпечення сталого соціально–економічного розвитку області можуть бути реалізованими лише за умови відповідного удосконалення управлінської діяльності, підвищення її ефективності, добору і професійної підготовки управлінських кадрів» - зазначив Володимир Хоменко.

Увагу присутніх на головних напрямах реформування державної служби зосередила начальник Управління державної служби Головдерслужби України в Чернігівській області Ірина Протченко. Це модернізація системи органів виконавчої влади; модернізація державної служби; модернізація системи професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування; розвиток вищого корпусу державної служби; врегулювання конфлікту інтересів і запобігання проявам корупції; упровадження електронного урядування.

Іншими питаннями, над якими ще потрібно працювати, залишаються підвищення рівня організаційно-кадрової роботи в органах державної влади; аналіз завдань і функцій органів державної виконавчої влади, ефективності їх структури, регламентів роботи на предмет їх відповідальності реальним потребам суспільства; якісне надання адміністративних послуг; здійснення контрольно-наглядової діяльності і ліквідування зайвої бюрократії тощо.

Вона зазначила, що реформи потребують компетенції, дисципліни, оскільки це здатність керівників до своєчасних рішень у своїй сфері відповідальності.

«На державній службі нам потрібні менеджери державного сектору, аналітики політики, озброєні сучасними вміннями до управління часом, управління змінами, аналізом вигод і витрат. Тільки такі фахівці зможуть забезпечити два основних вектори реформи державного управління: збільшення його ефективності та зменшення державних витрат на його утримання» - наголосила Ірина Протченко.

В обговоренні взяли участь ректор Чернігівського державного технологічного університету, доктор економічних наук, професор Сергій Шкарлет, директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, керівників державних установ і організацій, кандидат історичних наук Володимир Бойко, заступник начальника відділу кадрової роботи апарату облдержадміністрації Андрій Лобачов.

Підбиваючи підсумки засідання Регіонального комітету з економічних реформ, голова облдержадміністрації зазначив: «Ми маємо зробити певні висновки та здійснити додаткові заходи у нашій роботі а саме: удосконалення роботи з кадрами, в основу якої покласти вимоги Указів Президента України; професіоналізації управлінського персоналу; підготовці майбутніх лідерів; позбавлення такого явища, як корупція; дотримання та підвищення кваліфікаційних вимог до кандидатів на посади державних службовців; підвищення відповідальності керівників органів влади».

За результатами засідання буде підписано відповідний протокол, який детально визначить завдання і алгоритм дій, персоніфіковану відповідальність та буде направлений керівникам органів для організації виконання.

Прес-служба облдержадміністрації