back

Володимир Хоменко: «Наявні позитивні тенденції необхідно підтримати і зміцнити, зосередившись на мінімізації впливу існуючих ризиків»

22-08-2012 | 14:09

Підсумки виконання Програми економічного і соціального розвитку, місцевих бюджетів області за І півріччя 2012 року підбито сьогодні на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації.Показники, з якими область перетнула екватор року, озвучив виконуючий обов’язки заступника голови облдержадміністрації Леонід Подоляк. Аналізуючи хід виконання Програми соціально-економічного розвитку він зазначив, що у І півріччі економіка області демонструвала позитивну динаміку по більшості макроекономічних показників. В.о. заступника голови облдержадміністрації зупинився більш детально на окремих напрямах соціально-економічного розвитку регіону у контексті оцінки результатів діяльності районних державних адміністрацій та виконкомів рад міст обласного підпорядкування, яку здійснено за оновленим переліком показників, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 квітня 2012 року.

За напрямом Економічний розвиток лідерами є Бахмацький, Куликівський, Варвинський, Ічнянський та Городнянський райони. Промисловий комплекс області забезпечив зростання виробництва - 101,1 %, що вище середнього по Україні показника (100,4%) і відповідає 11 місцю серед регіонів. З позитивним результатом спрацювала більшість галузей, м.Чернігів і 13 районів.

В аграрному секторі виробництво валової продукції протягом І півріччя зросло на 0,8 %, у т.ч. по сільгосппідприємствах - на 3,3 %.

Даний позитив забезпечили аграрники 18 районів, в той час як Бобровицький, Козелецький, Коропський та Менський – відстають.

За 7 місяців вже є приріст 13,2 %, у т.ч. у сільгосппідприємствах – 28,6 %.

Власникам земельних паїв за січень-червень виплачено 78,6 мільйонів гривень орендної плати при зростанні її розміру в середньому по області до 3,7 % від вартості орендованої землі. А це додатково майже 600 грн. на один земельний пай.

У будівельній галузі через аномально низькі температури зимових місяців обсяг виконаних будівельних робіт за І півріччя склав 164,1 млн. грн, або 92,8 % до минулорічного періоду. Однак, результати 7 місяців вже засвідчили про вихід галузі на позитивну динаміку – 108,9 % і 4 місце серед регіонів.

У сфері зовнішньоекономічної діяльності торговельний оборот за січень-червень склав 494,2 млн. дол.США, що на 5,2 % більше, ніж у відповідному періоді минулого року. При цьому обсяги експорту товарів зросли на 25 %, а імпорту - зменшились на 8 %.

За словами Леоніда Подоляка, одним із центральних напрямків спільної роботи залишається встановлення, підтримка та подальший розвиток міжнародних і міжрегіональних економічних, культурних, науково-технічних відносин, і саме головне - підвищення їх результативності.

У сфері підприємництва продовжувалась робота по інформаційній та фінансово-кредитній підтримці суб’єктів малого бізнесу, де вже працює майже 3,2 млн грн коштів обласного та місцевих бюджетів.

В свою чергу, місцеві бюджети отримали від підприємницької діяльності 136,2 млн грн податкових надходжень, що в 1,5 рази більше минулорічного періоду. Це майже п’ята частина загальної їх суми.

В цьому контексті Леонід Подоляк нагадав керівникам районів та міст, що нинішній рік є завершальним у реалізації обласної та місцевих програм розвитку малого підприємництва, а отже необхідно зосередитись на реалізації, в повній мірі, визначених ними заходів та відповідально підійти до розроблення та затвердження відповідних програм на наступні два роки.

Найкращі місця рейтингу за напрямом Інвестиційна та інноваційна діяльність займають Варвинський, Бобровицький, Чернігівський, Коропський та Корюківський райони.

За підсумками півріччя обсяг капітальних інвестицій перевищив минулорічний рівень на 14,5 % і склав 853,8 млн. гривень.

Прямих іноземних інвестицій станом на 1 липня органи статистики обліковують 98,8 млн дол.США. Протягом січня – червня їх було залучено ще 2,3 млн дол.США, що майже у 1,6 рази більше, ніж у відповідному періоді минулого року. В цілому ж, на економіку області працює понад 173 млн. дол. США із 45 країн світу .

Тут необхідно продовжити роботу по активізації інвестиційних процесів на основі системного моніторингу ситуації, зняття адміністративних перешкод для вкладення інвестицій та супроводу найважливіших проектів.

З державного бюджету на 2012 рік області на будівництво, реконструкцію та ремонт 124 об’єктів соціальної сфери виділено 177,7 млн. грн., що в 1,5 рази більше минулорічного.

З метою ефективного їх освоєння розроблені графіки введення в дію об’єктів з урахуванням як фінансового, так і часового виміру.

Також 40,5 млн. грн. з державного та 6,97 млн. грн. з обласного бюджетів передбачено на дороги комунальної власності.

Обсяги власних надходжень до Пенсійного фонду України зросли порівняно з І півріччям минулого року на 12,5 %. Середній розмір пенсійних виплат досяг 1293,27 грн, що в 1,5 рази більше прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність та на 14,2 % - проти початку року.

За напрямом Житлово-комунальне господарство лідерами стали Козелецький, Чернігівський, Носівський, Бобровицький та Варвинський райони.

У цій сфері продовжувалась робота по реалізації Програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства, в т.ч. по технічному переоснащенню підприємств галузі, створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, капітальному та поточному ремонту житлових будинків, благоустрою населених пунктів. Особлива увага облдержадміністрацією приділяється житловому будівництву. Обсяги введення в експлуатацію житла зросли проти І півріччя минулого року у 3,5 рази, що забезпечило області 3 місце.

З метою реалізації соціальних ініціатив Президента України прийнята обласна програма здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов. В області вже розгорнута робота по її реалізації – на сьогодні укладено 14 угод і це тільки початок.

Продовжується реалізація програм «Доступне житло», «Підтримки житлового кредитування молоді» та «Власний дім.

За напрямом Населення та ринок праці верхні щаблі рейтингу займають Варвинський, Бобровицький, Корюківський, Носівський та Коропський райони.

На ринку праці області ситуація продовжує стабілізуватись. Протягом І півріччя створено 10,9 тис. робочих місць, що становить 69,1 % від кількості, визначеної Програмою та майже на третину перевищило кількість ліквідованих. При цьому, господарюючими суб‘єктами - юридичними особами введено в дію 3,3 тис. нових робочих місць, що у півтора рази більше, ніж у минулорічному періоді.

Активізація ринку праці та підвищення державних соціальних стандартів сприяли зростанню рівня оплати праці. Середньомісячна заробітна плата у червні склала 2432 грн., а у середньому за січень-червень – 2216 грн. і збільшилась у номінальному вимірі до минулорічного періоду на 18,4 %, у реальному - на 19 %. При цьому, рубіж у 2000 грн. перетнули 9 районів та міста обласного підпорядкування. Разом з тим, найнижчою вона залишається у Коропському, Куликівському, Сосницькому, Срібнянському, Прилуцькому, Городнянському, Борзнянському районах.

Дещо поліпшилась ситуація із станом виплати заробітної плати.

На початок липня загальна сума заборгованості зменшилась порівняно з початком року на 2,3 млн грн і складала 17,7 млн грн, в т.ч. по економічно активних підприємствах - 7,6 млн грн, (+0,5 %).

Однак, якщо 12-ть територій не мають заборгованості взагалі, а чотири – її скоротили, то 6 районів і місто Прилуки продовжують генерувати борги.

В.о. заступника голови облдержадміністрації звернувся до керівників районів та міст, де ще залишилось таке ганебне явище, як заборгованість із виплати заробітної плати: їм спільно з контролюючими органами та профспілками необхідно вжити всіх можливих заходів щодо її якнайшвидшого погашення та недопущення виникнення в подальшому, а також перейнятись питанням підвищення рівня заробітної плати, адже від цього залежать і добробут громадян, і бюджетні можливості.

Сьогодні, завдяки крокам Президента і Уряду України створено економічне підґрунтя для поетапного підняття соціальних стандартів для незахищених категорій населення та посилення їх соціального захисту.

На виплату всіх видів державних соціальних допомог з початку року спрямовано 337,2 млн. гривень, на компенсацію пільг та житлових субсидій - 141,9 млн гривень.

Леонід Подоляк зазначив: оцінку діяльності органів влади доповнено новим напрямом «Захист прав дитини», що свідчить про його надзвичайну соціальну важливість.

У цілому по області протягом І-го півріччя до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу влаштовано ще 17 дітей, відповідно рівень охоплення сімейними формами виховання зріс до 75,6 %.

За напрямом Освіта та охорона здоров’я лідирують Ічнянський, Козелецький, Корюківський, Бахмацький та Носівський райони.

Зокрема, у сфері освіти з початку року створено ще 3 навчально-виховні комплекси, відкрито 2 дошкільні навчальні заклади та 3 додаткові групи. Сьогодні дошкільною освітою охоплено 87,2 % дошкільнят віком від 3 до 6 років, а всіма формами дошкільної освіти – 96,6 %.

З метою забезпечення рівного доступу дітей до якісної освіти, підвищення ефективності функціонування освітніх округів, з червня п.р. отримано ще 37 нових шкільних автобусів, реалізується план-графік ремонту доріг для організованого підвозу учнів до опорних шкіл, яким передбачено проведення капітальних та поточних ремонтів доріг на загальну суму 23,1 млн. грн.

На покращання матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області використано 10,1 млн. грн. Після реконструкції відкрито травматологічний пункт Чернігівської міської лікарні №2; терапевтичне відділення та відділення інтенсивної терапії Носівської центральної районної лікарні; харчоблок Коропської центральної районної лікарні; пологовий та операційний блоки Ніжинського пологового будинку.

У сфері фізичної культури та спорту забезпечено підготовку та участь провідних спортсменів області у відповідальних міжнародних і всеукраїнських змаганнях, а також проведення масових фізкультурно-оздоровчих, спортивних та урочистих заходів. На офіційних міжнародних змаганнях протягом І півріччя завойовано 43 медалі (в 7 видах спорту), з яких 15 золотих. Маємо і Олімпійські нагороди.

За напрямом Рівень злочинності найгірші результати мають Талалаївський, Чернігівський, Срібнянський, Козелецький райони, Прилуцький район разом з м.Прилуки та місто Чернігів.

Як зауважив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, сьогодні наша область, як і вся країна, потребує застосування якісно нової моделі економіки, в основі якої – висока продуктивність праці, зростання конкурентоспроможності та ефективності виробництва, впровадження інновацій, сприятливий діловий клімат та поліпшення добробуту громадян.

«Саме на досягнення таких результатів спрямовані завдання, що визначені у Програмі економічного і соціального розвитку області на найближчу перспективу. Наявні позитивні тенденції необхідно підтримати і зміцнити, зосередившись на мінімізації впливу існуючих ризиків», - підкреслив він та визначив основні завдання на найближчий час.

У промисловому комплексі: щоб вийти на заплановані річні орієнтири, необхідно забезпечити подальше зростання обсягів виробництва, перш за все, за рахунок галузей, які на даному етапі знизили темпи виробництва.

Очільник області наголосив: завдання районних державних адміністрацій, виконкомів міських рад міст обласного значення, відповідних управлінь облдержадміністрації, полягає в тому, щоб всіляко сприяти будь-якій ініціативі підприємств, направленій на розширення виробництва, підвищення його прибутковості та створення нових робочих місць. По кожному підприємству необхідно проаналізувати причини, що стримують їх розвиток, та спільно з керівниками визначити заходи з поліпшення стану справ.

В агропромисловому виробництві важливою складовою виконання планових завдань є завершення в оптимальні строки збирання урожаю, формування регіональних ресурсів продовольчого зерна, заготівля якісних кормів та забезпечення прогнозованих обсягів посіву озимих культур з повним дотриманням технологічних вимог.

«На одному із останніх засідань Уряду Прем’єр–міністр України Микола Азаров офіційно заявив, що хліба в Україні вдосталь, і ціни будуть стабільні у всій країні. А будь-які спекуляції щодо цін на хліб і продукти харчування, нагнітання інфляційних очікувань і непевності – це умисна дезінформація, яка спрямована проти українського суспільства і шкодить національним інтересам України. Наше з вами завдання – продовжувати тримати під контролем цінову ситуацію, не допустити цінового сплеску на продовольчому ринку та забезпечити безумовне виконання рішень Уряду з цих питань. Серед інструментів цієї роботи – моніторинг цінової ситуації, контроль за дотриманням державної дисципліни цін, збільшення обсягів реалізації продукції місцевого виробництва, проведення ярмарків тощо», - зауважив Володимир Хоменко.

В реалізації інвестиційної політики пріоритетним має бути сприяння залученню інвестицій в економіку області; підвищення її іміджу як території, привабливої для інвестування і співробітництва; реалізація проектів, спрямованих на покращення життя громадян.

Одним із найважливіших питань на сьогодні залишається створення сприятливих умов для подальшого розвитку будівельної галузі, яка за результатами семи місяців поточного року вже вийшла на позитивну динаміку. Але проблем тут залишається ще багато.

Область включилася в реалізацію соціальної ініціативи Президента України Віктора Федоровича Януковича «Доступне житло». Станом на 17 серпня вже укладено 14 угод з мешканцями області за програмою здешевлення вартості іпотечних кредитів, але цю роботу голова облдержадміністрації дав завдання активізувати, і насамперед, щодо якнайширшого інформування громадян про можливості цієї програми.

Особливу увагу він звернув на ефективне та своєчасне використання державних коштів, передбачених на соціально-економічний розвиток та поліпшення інфраструктури області. Відповідальність за їх ефективне освоєння покладено на розпорядників коштів та керівників територій.

Одним із пріоритетних напрямків має і надалі залишатися дотримання державних соціальних гарантій та покращення соціальної підтримки населення.

Із реалізацією політики модернізації реального сектору економіки пов’язано, перш за все, утримання стабільної ситуації у сфері зайнятості, підвищення ефективності використання трудових ресурсів та зростання доходів населення.

У цьому році в області прослідковується стійка тенденція до зростання середньомісячної заробітної плати темпами, вищими за середні в Україні. Разом з тим, ще не всі райони вийшли на рівень поставленого завдання – 2000 гривень. У цьому напрямку є ще над чим працювати, адже від того, яку заробітну плату платять роботодавці, напряму залежать бюджетні можливості кожної території.

Питання своєчасності виплати заробітної плати перебуває на постійному контролі облдержадміністрації, і вже є певні позитивні зрушення. Але ця робота, підкреслив керівник області, повинна проводитися більш наполегливо.

«Люди повинні отримувати зароблене вчасно. Завдання влади – всіляко сприяти цьому», - наголосив він.

Напередодні Першого вересня Володимир Хоменко поставиви вимогу керівникам територій невідкладного завершення підготовки навчальних закладів області до нового навчального року та виконання тих завдань, які були визначені на попередній Колегії облдержадміністрації.

«Реалізація завдань, передбачених Програмою економічного і соціального розвитку області, рішеннями Президента України та Уряду, залежить від згуртованості дій на всіх управлінських рівнях. Перед нами стоїть завдання, щоб усі гілки влади працювали як єдиний механізм. Тоді буде позитив у розвитку і економіки, і соціальної сфери регіону», - резюмував голова облдержадміністрації.

Прес-служба облдержадміністрації