back

Планувати кар’єру зі школи — це реально

29-11-2018 15:58

Педагог, юрист, пекар, бухгалтер, столяр, машиніст, перукар… У багатогранному світі професій важко орієнтуватися навіть дорослому, а як зробити вибір майбутньої професії школяру — взагалі надскладне питання. Воно хвилює не тільки дітей та їхніх батьків. Ним переймається і влада. Адже значна частина молоді, не працевлаштувавшись після навчання у своєму регіоні, виїжджає у кращому випадку в інший, у гіршому — закордон.

Як організувати профорієнтацію у школах, говоритимуть протягом двох днів у Чернігові на всеукраїнському форумі «Кар’єра зі школи: вибір і планування», що розпочався сьогодні. Серед учасників — заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш, представники центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності», платформи Career Hub, освітяни, громадські активісти, представники місцевої влади.

 

— Наша мета — впевнена в собі та рішуча молодь. Часто спостерігаємо, як неусвідомлений вибір призводить до того, що втрачаються час, ресурси. В результаті незадоволені і діти, і батьки. Говорити про такі важливі речі (ред. — вибір професії) потрібно спільно з усіма учасниками процесу: школярами, педагогами, батьками та представниками влади, — наголосив Олександр Ярема. — Наразі йде мова про навчання як постійне. Тільки так можна адаптуватися до змін та йти «в ногу» з часом.

 

— Дуже важко говорити про працевлаштування молоді в одній з найбільших областей з найменшою густотою населення. Декілька цифр: населення Чернігівщини трохи більше мільйона, 25% — це молодь, з якої 65% проживає у містах, — зазначила Ніна Лемеш. — Відчутний поштовх для розвитку сільської місцевості дала децентралізація. Тепер громади можуть і повинні створювати такі умови для молодих спеціалістів, щоб у них виникало бажання повернутися назад після навчання. Такі умови створюють, наприклад, у Кіптівській ОТГ.

 

Учасники форуму не тільки зможуть обмінятися досвідом, а й візьмуть участь у майстер-класах щодо проведення занять з дітьми та молоддю на тему професійного самовизначення. Також відбудеться презентація проекту «Карта професій». Він створений спеціально для школярів, що допоможе їм зрозуміти світ професій, важливі навички та кар’єрний шлях у різних сферах.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода