back

Оздоровлення та відпочинок дітей: підсумки-2018 та плани-2019

22-11-2018 | 15:15

Обласна міжвідомча комісія з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей сьогодні на розширеному засіданні підбила підсумки цьогорічного сезону.

Розпочалася робота комісії з приємного: заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова, яка керувала роботою комісії, вручила відзнаки облдержадміністрації активним організаторам та учасникам оздоровчої кампанії 2018 року.

Директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш поінформувала присутніх про показники, яких вдалося досягти у цьому напрямі. Зокрема, у фінансовій складовій. Так, порівняно з минулим роком видатки на оздоровлення та відпочинок з усіх джерел збільшилися на понад 8 мільйонів гривень і склали майже 70 мільйонів. Збільшили фінансування як місцеві бюджети (на 3,7 мільйона гривень), так і обласний (майже на 4,4 мільйона).

Варто зазначити, що значно збільшили видатки на згадані цілі міста Чернігів, Ніжин, Борзнянський, Новгород-Сіверський та Козелецький райони. На противагу Варвинський та Городнянський райони дещо зменшили фінансування.

— Зараз формуються бюджети районів і міст на 2019 рік. Необхідно відповідально підійти до цього питання, не допустити скорочення видатків на оздоровлення та відпочинок, а, по можливості, досягти їх збільшення, — зазначила Наталія Романова.

За словами Ніни Лемеш, у 14 районах та містах області зросли обсяги залучених позабюджетних коштів (найбільше залучено у Варвинському та Бобровицькому районах, місті Прилуки).

Цього літа на Чернігівщині працювали 483 профільні заклади: 17 закладів оздоровлення, 464 табори з денним перебуванням та два наметових містечка.

Загалом вдалося охопити оздоровчими та відпочинковими послугами дітей більше, ніж минулого року і навіть більше запланованого. Станом на 15 листопада відповідні послуги отримали 55748 дітей — 60,4% загальної кількості (план на початку сезону — 53855 дітей, або 58,3%). Зокрема, послугами з оздоровлення охоплено 20234 дітей (21,9%), відпочинковими — 35514 (38,5%).

Особлива увага — дітям соціально вразливих категорій.

Облдержадміністрація тісно співпрацює з громадськими організаціями, фондами, які займаються виїздом дітей за кордон. В інших країнах цьогоріч оздоровилися 374 дитини з Чернігівщини.

Для дітей пільгової категорії закупили 630 путівок (на понад чотири мільйони гривень) до закладів Одеської та Чернігівської областей.

Значну роботу по оздоровленню та відпочинку дітей провели освітяни. Зокрема, все більшої популярності серед школярів набувають літні мовні школи. Влітку на Чернігівщині у такому режимі працював 191 табір, з яких 17 — переможці проекту «GoCamp 2018». Мається на увазі, що волонтери-носії мови спілкуються із школярами винятково іноземною, тим самим допомагають їм подолати мовний бар’єр. Також діти мають гарну можливість поглибити знання про історію, культуру, цінності країни, мова якої вивчається.

Серед основних векторів роботи — формування національно-патріотичної свідомості у молоді. Як приклади, Всеукраїнська дитячо-юнацька військово-патріотична гра «Сокіл» («Джура»), навчально-польові збори, уроки мужності у школах спільно з родичами загиблих бійців АТО, а також зустрічі із самими учасниками воєнних дій на сході України.

Під час розширеного засідання комісії детально проаналізовано проблеми й здобутки минулого оздоровчого сезону, а також намічено плани на майбутнє. Пріоритетними залишаються безумовне дотримання стану протипожежної безпеки профільних закладів, якісне формування кадрового потенціалу та повноцінне харчування дітей.

— Маємо значні позитивні напрацювання. Разом з тим нам є що вдосконалювати. В першу чергу, необхідно виходити з потреб дітей та їх максимального задоволення в усіх аспектах: від безпечного перебування до всебічного розвитку, — підсумувала заступник голови ОДА.

 Подяку голови облдержадміністрації оголошено:

За якісну підготовку та проведення літньої оздоровчої кампанії 2018 року

Борзнянській районній державній адміністрації Чернігівської області

За якісну роботу щодо залучення позабюджетних коштів на проведення літньої оздоровчої кампанії 2018 року

Варвинській районній державній адміністрації Чернігівської області

За значний внесок у розвиток місцевих закладів оздоровлення та відпочинку за підсумками літньої оздоровчої кампанії 2018 року

Бахмацькій районній державній адміністрації Чернігівської області

За зайняте І місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад оздоровлення»

Позаміському дитячому закладу оздоровлення та відпочинку «Дивосвіт» Чернігівської обласної ради.

За зайняте І місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад відпочинку»

Пришкільному табору з денним перебуванням «Струмочок» Корюківської загальноосвітньої школи I-III ступенів № 4 Корюківської міської ради Чернігівської області.

За зайняте ІI місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад відпочинку»

Пришкільному табору «Веселка» Добрянської загальноосвітньої школи I-III ступенів Ріпкинського району Чернігівської області.

За зайняте ІII місце в огляді-конкурсі на кращий дитячий заклад оздоровлення та відпочинку області в номінації «Кращий заклад відпочинку»

Дитячому табору відпочинку «Дружба» Світанківського навчально-виховного комплексу «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад» І-ІІІ ступенів Ніжинської районної ради Чернігівської області.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації