back

Програма «Доступні ліки»: чи всі бажаючі нею скористаються?

21-11-2018 | 10:44

Жоден житель Чернігівщини не повинен залишитися без медикаментів, які відпускаються згідно з Урядовою програмою «Доступні ліки». Таку позицію висловив начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш, виступаючи днями в ефірі UA: Українське радіо «Чернігівська хвиля».

Останнім часом біля аптечних закладів обласного центру, які відпускають ліки за зазначеною програмою, утворюються великі черги. Для людей, особливо похилого віку, це створює незручності. До того ж, почасти деякі препарати взагалі відсутні в аптечній мережі.

Петро Гармаш так пояснює черги біля аптек:

Цільова субвенція, виділена Чернігівщині на цей рік, не повністю покриває потребу фінансування програми «Доступні ліки». Із 26,2 мільйона гривень уже використані більш ніж 22 мільйони. Тих коштів, які ще залишаються, не вистачає для забезпечення всіх бажаючих необхідною кількістю медикаментів до кінця цього року. Зрозуміло, у людей це викликає занепокоєння.

Втім, ми постійно звертаємося до Уряду, профільного Міністерства з проханням збільшити субвенцію для нашої області. Днями Кабмін додатково виділив 78 мільйонів гривень на реалізацію цієї програми в Україні. Певна кількість коштів надійде і на потреби Чернігівщини. Тож найближчим часом ситуація із забезпечення ліками повинна стабілізуватися.

У свою чергу заступник генерального директора комунального підприємства обласної ради «Ліки України» Лариса Мартиненко зауважила, що здебільшого черги виникають в аптеках, розташованих у густонаселених районах Чернігова. Також вона пояснила: замість препарату, якого немає в аптеці, можна виписати аналог. Для цього необхідно звернутися за новим рецептом до свого дільничного терапевта чи сімейного лікаря.

Довідково. Урядова програма реімбурсації «Доступні ліки» працює в Україні із квітня 2017 року і має на меті безкоштовно або з незначною доплатою відпускати ліки проти трьох нозологій: серцево-судинних захворювань, зокрема, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету 2-го типу та бронхіальної астми. На Чернігівщині участь у програмі беруть 175 аптек (вони мають відповідні стикери), до яких необхідно звертатися з рецептом від сімейного лікаря або дільничного терапевта.

Програма «Доступні ліки» постійно вдосконалюється. Значно збільшився перелік препаратів – нині люди можуть отримати безкоштовно 59 найменувань ліків. За статистикою, за період дії програми майже на третину зменшилися випадки таких ускладнень як інфаркти та інсульти.

 

За матеріалами Управління охорони
здоров’я Чернігівської облдержадміністрації