back

Чия мова – того й влада

09-11-2018 | 09:28

Справедливість цього давньоримського афоризму підтверджує багатовікова історія української мови.

Історичні документи, що тепер є у вільному доступі, виразно засвідчують: протягом більше ніж чотирьох століть українців намагалися позбавити мови, а значить і національної ідентичності та права на власну державу.

Дослідники називають майже півтори сотні законів, указів та інших актів, спрямованих на пригнічення української мови, знищення українських книжок, заборону освіти українською. За висновком вчених, саме ці заходи призвели до того, що лише дві третини громадян сучасної України вважають українську мову рідною, і ледь більше 50% послуговуються нею у побуті.

А між тим українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце у світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської).

Коли саме зародилася українська мова як така, сказати складно, проте відомо, що вона однозначно виникла раніше за російську, німецьку, турецьку та деякі інші. За даними вченого Василя Кобилюха, наша мова сформувалася ще до нашої ери і походить зі санскриту.

Тож українці насправді мають чим пишатися. За даними Національної Академії Наук України, сучасна українська мова містить близько 256 тисяч слів.

За лексичним запасом українська є найбільш спорідненою з білоруською мовою — 84% спільної лексики, із польською і сербською — 70% і 68% спільних слів відповідно.

Дослідники вважають, що писемна українська мова брала витоки із творів Нестора Літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря.

Саме у день вшанування його пам’яті українці відзначають і День української писемності та мови.

Тож шануймо її, говорімо українською і єднаймося навколо цього безцінного життєдайного джерела нашого народу.

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації