back

Контроль за дотриманням прав дітей у сімейних формах виховання має бути максимально толерантним і якісним - Юрій Павленко

15-08-2012 | 09:09

Контроль за дотриманням прав дітей у сімейних формах виховання має бути максимально толерантним і якісним, а не формальним. Про це заявив Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час брифінгу.

«Згідно із законодавством України, Конвенцією ООН про права дитини держава зобов'язана гарантувати кожній дитині-сироті, дитині, позбавленій батьківського піклування, право на виховання в сім'ї – усиновлення, опіка, піклування, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу, та здійснювати постійний і якісний контроль за вихованням, умовами проживання та дотриманням прав дітей у цих сім'ях», - констатував Юрій Павленко. Мета здійснення контролю - переконатись у тому, що дитина проживає в безпечних умовах і має можливість розвиватись, додав він.

За словами Уповноваженого з прав дитини, суть перевірок полягає в бесіді з батьками та дітьми, визначенні не лише побутових умов проживання і виховання дитини, а й наявності емоційного контакту між дитиною та батьками, психологічних проблем у стосунках родичів, розумінні батьками проблем дитини, виявленні негативних ситуацій, які можуть зашкодити життю і здоров'ю дитини.

Уповноважений Президента з прав дитини акцентував увагу на тому, що контролери не мають права лякати ані дітей, ані дорослих, вживати репресивних дій по відношенню до них, контроль повинен здійснюватися за згодою дітей і батьків.

«Водночас зроблений нами аналіз показав, що посадові особи, на жаль, не повною мірою дотримуються та виконують законодавство в частині контролю за вихованням дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування», - наголосив Юрій Павленко.

За його словами, станом на 1 липня 2012 року в Україні налічується 95 956 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, із них під опікою і піклуванням виховується більше 63 тисяч дітей, у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу – 10 821. При цьому в першому півріччі поточного року було усиновлено 1 352 дитини, з яких громадянами України - 984 дітей; іноземцями – 368. За загальними підрахунками, в Україні близько 35 тисяч дітей виховуються в сім’ях усиновителів.

«Щодо контролю за умовами виховання дітей у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу, то тут ситуація повністю врегульована законодавством України. Процедура чітка і прозора, її здійснюють працівники служби у справах дітей у співпраці з міліціонером, дільничним лікарем, вчителем або вихователем, соціальним працівником», - повідомив Юрій Павленко. Соціальний супроводом охоплено 100% прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу.

На сьогодні, зауважив Юрій Павленко, необхідно говорити про поліпшення якості контролю за цими сім’ями.

Говорячи про контроль за умовами виховання дітей в сім'ях опікунів, піклувальників, Юрій Павленко наголосив, що він потребує суттєвого вдосконалення. «Мій моніторинг виявив, що лише 10% таких сімей перебуває під соціальним супроводом, попри те, що він є обов’язковим», - сказав він. На думку Юрія Павленка, це може наражати дітей, які виховуються в сім'ях опікунів, піклувальників, на певні небезпеки.

Уповноважений Президента України з прав дитини заявив, що звернувся до Міністерства соціальної політики з вимогою привести діяльність центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у відповідність до законодавства та охопити соціальним супроводом 100% сімей, які виховують дітей під опікою.

«Процедура, повноваження і обов’язки посадових осіб по контролю за умовами проживання і виховання усиновлених дітей передбачені постановою Кабінету Міністрів України №905, якою чітко затверджено порядок здійснення контролю», - констатував Юрій Павленко.

Крім того, він акцентував увагу на тому, що повноваження з нагляду за сім’ями, котрі всиновили дитину, покладені виключно на служби у справах дітей. «Саме тому важливо зберегти структуру служб у справах дітей на районному рівні», - резюмував Ю.Павленко.