back

Обережно! Вибухонебезпечні предмети

08-11-2018 | 08:30

У зв'язку з надзвичайною ситуацією на 6-му складі боєприпасів у селищі Дружба на Ічнянщині велика кількість вибухонебезпечних предметів опинилася у загальнодоступних місцях.

Наразі піротехніки продовжують роботи з розмінування. Вже відпрацьовано 61 ділянку із 80 запланованих, вилучено майже 32 тисячі вибухонебезпечних предметів. Проте на території 16-кілометрової зони ураження, особливо на полях та в лісосмугах, ще залишається потенційна загроза натрапити на боєприпаси.

Рятувальники застерігають! У разі виявлення вибухонебезпечних чи схожих за ознаками на них предметів необхідно негайно повідомити оперативно-рятувальну службу «101» або співробітників Національної поліції за номером «102». До прибуття фахівців взяти небезпечне місце під нагляд, не допускати до місця знахідки інших людей, особливо дітей.

Крім того, слід припинити будь-які роботи, встановити попереджувальні знаки або огородження. Категорично забороняється витягувати такі предмети самостійно із землі, брати небезпечні знахідки в руки, переносити або перекочувати, завдавати по них ударів та піддавати впливу вогню.

Побачивши спалах або почувши звук вибуху, треба негайно сховатися чи лягти на землю, навіть знаходячись на значній відстані від місця вибуху, тому що можливе поранення камінням, уламками тощо.

Пам’ятайте! Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням матеріалів Управління ДСНС у Чернігівській області