back

Відкрито виставку художніх робіт, присвячену 860-річчю від дня народження Новгород-Сіверського князя Ігоря Святославовича

14-08-2012 | 14:45

14 серпня у Чернігівському музеї сучасного мистецтва «Пласт-Арт» відкрилася виставка художніх робіт, присвячена 860-річчю від дня народження Новгород-Сіверського князя Ігоря Святославовича, головного героя давньоруської поеми «Слово о полку Ігоревім».

Участь у відкритті виставки взяли заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Тканко, заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, секретар Чернігівської міської ради Олег Шеремет, письменник Юрій Сбітнєв, керівник Центру українських досліджень Установи РАН Інституту Європи Віктор Мироненко, історики, письменники, художники, діячі мистецтв, громадськість.

У своєму виступі Віктор Тканко зазначив, що з давньоруських літописних джерел дійшли до нас славетні імена Чернігівських князів, серед яких окреме місце належить Ігорю Святославичу – князю Новгород-Сіверському. Його похід проти половців, що у XIІ-му столітті насувалися на південні рубежі Київської Русі, знайшов художнє відображення у всесвітньо відомому „Слові о полку Ігоревім”.

За словами заступника голови облдержадміністрації, ця видатна пам’ятка давньоруської літератури є справжньою перлиною художнього слова. Сучасними науковцями цей величний твір використовується як енциклопедичне джерело князівської доби, що свідчить про високий рівень суспільно-культурного розвитку слов’янських князівств, які входили до державного утворення Київська Русь.

Враховуючи історичну важливість постаті князя Ігоря, Верховною Радою України було прийнято постанову „Про відзначення 860-річчя з дня народження новгород-сіверського князя Ігоря Святославича, головного героя давньоруської поеми „Слово о полку Ігоревім”.

«Як зазначив Президент України Віктор Янукович, – „Історія України дуже багата, і ми повинні віддати належне видатним особистостям, які походять із цих земель.Тому наш святий обов’язок – не забувати історичні події і визначних героїв нашої Батьківщини, усвідомлювати гіркі уроки невдач та пишатися великими перемогами”.

Вважаємо, що відкриття цієї виставки стане помітною подією в культурному середовищі як Чернігівського краю, так і за його межами», - наголосив Віктор Тканко.

Принагідно від імені голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка він висловив слова вдячності російському письменнику Юрію Сбітнєву, який презентував 25 робіт художника Віктора Королькова, що відтворюють у живописі тему „Слова о полку Ігоревім”.

На виставці також представлені твори відомих українських художників Якутовича, Лопати та інших з цієї тематики.

За активну участь у підготовці та проведенні урочистих заходів з нагоди відзначення 860-річчя від дня народження Новгород-Сіверського князя Ігоря Святославовича та особистий внесок у розвиток і зміцнення українсько-російських творчих зв’язків Подяки голови обласної державної адміністрації вручено директору Чернігівського музею сучасного мистецтва „Пласт-Арт” Борису Дєдову; керівнику Центру українських досліджень Установи РАН Інституту Європи Віктору Мироненку, письменнику, історику, члену Спілки письменників СРСР та Росії Юрію Сбітнєву.

Прес-служба облдержадміністрації