back

Завдяки змінам у нарахуванні субсидії в області зросла кількість її отримувачів

05-11-2018 | 18:04

Уряд вдосконалив умови оформлення допомоги у сплаті житлово-комунальних послуг. Детально про зміни до Порядку нарахування субсидій поінформував сьогодні під час прес-брифінгу в Чернігівській ОДА директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олег Русін.

Очільник Департаменту повідомив, що у вересні 2017 року на Чернігівщині отримувачами житлової субсидії були більш ніж 250 тисяч житлових господарств. У результаті запровадження у квітні цього року постанови № 329 кількість таких господарств зменшилася до 147,7 тисячі. Тобто, практично 42% домогосподарств втратили право на отримання житлової субсидії.

17 жовтня 2018 року Урядом була прийнята постанова № 841, завдяки чому багато родин знову мають право на отримання субсидії. З цього приводу до органів соціального захисту області вже звернулися більш ніж 32 тисячі домогосподарств, – зазначив Олег Русін.

Також він повідомив: для тих, кому раніше вже було призначено субсидію на 2018-2019 роки, її розмір на опалювальний сезон у жовтні буде перерахований автоматично. Субсидіантам не потрібно повторно звертатися до управлінь соцзахисту, за виключенням зміни в складі домогосподарства та кількості послуг, які воно отримує.

Серед змін, які запроваджені новою постановою, – збільшення переліку осіб, яким субсидія може бути призначена на понаднормову площу житла (не більш ніж 30% від норми). Таке рішенням може прийняти в індивідуальних випадках комісія при органі місцевого самоврядування Це стосується осіб, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, досягли пенсійного віку чи отримують пенсію за вислугою років, отримують державну соціальну допомогу за інвалідністю з дитинства.

Без обов’язкової сплати єдиного соціального внеску субсидію можуть отримати безробітні в сільській місцевості, райцентрі, селищах міського типу (знову ж таки, це вирішує спеціальна комісія), а також безробітні в місті за умови перебування на обліку в центрі зайнятості. Якщо громадяни, які працюють за кордоном, документально підтверджують сплату там ЄСВ, то домогосподарство, де зареєстрована така особа, має змогу отримати субсидію на загальних умовах.

До речі, з 1 жовтня цього року при визначенні права на отримання субсидії враховується не загальна площа житлового приміщення, а опалювальна. Якщо опалювальна площа житлового приміщення більше 120 метрів квадратних для квартир та 200 квадратних метрів для індивідуальних будинків, то субсидія не призначається.

Зміни також стосуються сплати обов’язкового платежу. Якщо вартість фактично спожитої послуги менша обсягу обов’язкового платежу, субсидіант має право сплачувати лише вартість фактично спожитої послуги.

Крім того, Олег Русін зазначив, що при розрахунку житлової субсидії не враховуються до сукупного доходу сплачені аліменти. Якщо ж у складі домогосподарства проживає особа, яка впродовж трьох місяців є боржником по сплаті аліментів, то така родина не має права на отримання житлової субсидії. Відновити її можна лише після сплати боргів.

Принагідно спікер повідомив, що на Чернігівщині вже другий рік діє програма монетизації невикористаних сум житлової субсидії. Переважно вона стосується приватних домогосподарств, які для опалення використовують газ чи електричну енергію. В межах області таких господарств 79,7 тисячі. Наразі до управлінь соцзахисту звернулися понад 69 тисяч родин. Їм має бути відшкодовано 43,6 мільйона гривень. Перший транш коштів вже виплачено.

 

Читати також: Сім основних змін у програмі житлових субсидій

Уряд компенсує комунальні витрати тим сім’ям, які не встигли оформити субсидію

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації