back

Ботулізм: що треба знати, щоб не захворіти

01-11-2018 | 16:34

На Чернігівщині знову зафіксовані випадки захворювання ботулізмом. Як вберегти себе від цієї небезпечної хвороби, пояснили сьогодні під час прес-брифінгу в ОДА начальник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен, заступник начальника Управління охорони здоров’я ОДА Володимир Пулін та заступник директора обласного лабораторного центру МОЗ Тетяна Наливайко.

З початку року в області зареєстровано 3 випадки ботулізму, одна людина померла. Наразі на лікуванні в інфекційному відділенні Чернігівської міської лікарні № 2 знаходяться двоє осіб з нашої області та один житель Славутича. Всі випадки пов’язані із вживанням в’яленої риби, яка була виготовлена із порушенням технологічних норм і вимог, – зазначив Юрій Павлішен.

Усього ж за останні п’ять років в області отруїлися 23 особи, в тому числі 5 дітей. Три випадки закінчилися летально.

До слова, ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготованих і збережених консервах. Збудник ботулізму широко поширений у природі з постійним місцем існування в ґрунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії виділяють одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин.

Для ботулізму характерна сезонність. Найчастіше випадки захворювання фіксуються навесні та влітку. Особливість збудника хвороби – гніздове зараження продукту. Тобто, продукт може бути заражений лише частково. І зробити його лабораторне дослідження на вміст токсину надзвичайно складно. Наша лабораторія робить аналіз залишків продуктів, які могли стати причиною захворювання, а також крові хворих. Проте зробити якісне дослідження можна лише до того часу, поки токсин вільно циркулює в крові, – зазначила Тетяна Наливайко.

Заступник начальника Управління охорони здоров’я Володимир Пулін повідомив, що лікують захворювання ботулінічним антитоксином, який протидіє 7 штамам збудника хвороби. Він зберігається в державному підприємстві «Укрвакцина» (м. Обухів Київської області). Препарат надається безкоштовно. Всі жителі області, які захворіли цього року, отримали необхідні ліки. Окрім того, пацієнтам проводиться й антибактеріальна та дезінтоксикаційна терапія.

Фахівці охоче надали поради, яким чином можна убезпечити себе та попередити захворювання. Рекомендації: не вживати «бомбажні» консерви, в’ялену рибу та інші продукти невідомого походження; дотримуватись технологічного процесу під час домашньої консервації; ретельно мити руки, а також овочі і фрукти під проточною водою; піддавати продукти термічній обробці – кип'ятіння не менше 15 хвилин.

Також спікери звернулися і до суб’єктів господарювання та приватних підприємців, закликавши їх більш відповідально контролювати якість продуктів, які вони пропонують споживачам, дотримуватися всіх необхідних умов під час перевезення та зберігання товарів.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської ОДА