back

Деінституціалізація: кожна дитина має відчувати родинне тепло

01-11-2018 | 08:05

У серпні минулого року в Україні затвердили Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, що передбачає створення до 2026 року умов для догляду і виховання дитини у сімейному або ж наближеному до сімейного середовищі.

Як створити такі умови, за яких потреба в інтернаті просто зникне, — питання, що хвилює і владу, і громадськість. Адже на першому місці — благополуччя та інтереси самої дитини.

За сприяння міжнародної благодійної організації «Надія та житло для дітей», яка є провідним експертом із впровадження деінституціалізації, сьогодні у Чернігові проведено одноденний тематичний тренінг. Його учасники — члени профільної обласної міжвідомчої робочої групи говорили як про шкідливий вплив інституційного виховання, так і розвиток послуг та форм альтернативного догляду в процесі реформи. Участь у роботі взяла заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

Такі навчання також планують проводити для міжвідомчих робочих груп, утворених на рівні громад.

Згадана організація в липні та жовтні цього року підготувала 40 тренерів–консультантів, два з них — з Чернігівщини (Юлія Олифіренко, заступник начальника Служби у справах дітей ОДА, та Тетяна Плескач, заступник голови ГО «Українська Асоціація Матерів»).

 Кожна дитина має право на сім’ю і дитинство, яке проходить не в стінах інтернату, а в атмосфері домашнього затишку, — наголосила Наталія Романова. — Ця справа (ред.: процес деінституціалізації)потребує чималих зусиль та професійного підходу фахівців усіх галузей, дотичних до реформи, розвитку спектру соціальних послуг на місцях, широкого залучення громадського сектору та продуктивної взаємодії складових системи охорони дитинства.

До слова, лише на Чернігівщині проживає більше двох тисяч сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 93% з них охоплені сімейними формами виховання. У сім’ях опікунів чи піклувальників — майже 1,4 тисячі дітлахів. В області створено 200 прийомних сімей та 26 дитячих будинків сімейного типу.