back

Ринок праці на Чернігівщині: вакансії та резерв трудових ресурсів

29-10-2018 | 13:36

Днями в Чернігівському обласному центрі зайнятості відбулася нарада, на якій озвучили підсумки діяльності обласної служби зайнятості за 9 місяців цього року та завдання на перспективу.

За словами директора центру зайнятості Лідії Падалки, цьогоріч на ринок праці області продовжили впливати несприятливі економічні, демографічні та міграційні процеси, в результаті яких відчутним став дефіцит кваліфікованої робочої сили. Водночас, спостерігаються зростання кількості вакансій та певні труднощі з їх укомплектуванням.

– У січні-вересні чисельність вакансій у базі даних обласної служби зайнятості зросла на 11% у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Cтаном на 1 жовтня налічувалося понад 2,2 тисячі вакантних посад, – зазначила Лідія Падалка і повідомила, що послугами служби зайнятості скористалися 27,7 тисячі безробітних. З них 7,9 тисячі працевлаштовані, 2,4 тисячі – скеровані на професійне навчання, 5,3 тисячі – залучені до громадських та інших робіт тимчасового характеру.

Проведене обласною службою зайнятості дослідження засвідчило, що на Чернігівщині є резервів трудових ресурсів.

– 30% працездатного населення сьогодні не працює на економіку області, – зауважила директор центру зайнятості. – Це той резерв, про який треба інформувати роботодавців та органи місцевої влади, а також шукати можливості працевлаштування цих людей.

Результати іншого дослідження підтвердили наявність у сільській місцевості не тільки надлишкової робочої сили, а й вільних об’єктів нерухомості. Отже, з роботодавцями, які мають постійну потребу в кадрах, мова має йти про можливість організації виробничої діяльності у селищах та селах, де живуть люди, які хочуть і готові працювати.

На часі також розширення видів громадських робіт, що мають суспільно корисну спрямованість, та ініціювання перед місцевою владою питання збільшення видатків на їх проведення. Зокрема йдеться про залучення безробітних до супроводу та догляду за особами з інвалідністю, надання допомоги сім’ям, члени яких загинули або беруть участь в антитерористичній операції на сході країни.

 

 

За інформацією Чернігівського
обласного центру зайнятості