back

Уряд виділив додатково 100 мільйонів гривень на «теплі кредити» для ОСББ

25-10-2018 | 13:02

Таке рішення прийнято на засіданні Кабміну.

За умовами програми ОСББ зможуть отримати компенсацію від 40% до 70% суми «теплих кредитів».

Як показує досвід тих об’єднань, які вже скористалися програмою, найбільш ефективний проект — комплексна термомодернізація багатоповерхівок. Повне утеплення будинків дозволяє зменшити рахунки за опалення вдвічі та більше.

Після завершення необхідних процедур, пов’язаних із погодженням рішення Комітетом ВРУ з питань бюджету, затвердженням оновленого паспорту бюджетної програми та укладанням додаткових договорів з банками програму буде відновлено.

Варто зазначити, що в Чернігівській області діє Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів області на 2018-2020 роки. Вона передбачає компенсацію 10% відсоткової ставки по кредитам, що взяті на енергоефективні заходи.

Цьогоріч з обласного бюджету компенсовано майже 340 тисяч гривень частини відсоткової ставки по 618 «теплих кредитах».

У цілому з 2014 року на Чернігівщині видано понад 12 тисяч «теплих кредитів» на суму більше 191 мільйона гривень. На сьогодні позичальникам компенсовано більш ніж 65 мільйонів гривень з державного бюджету та майже 1,4 мільйона з обласного.

Крім того, відповідна програма (на 2016-2019 роки) з бюджетом 20 мільйонів гривень діє в Чернігові. Нею у 2018-му скористались п’ять ОСББ на суму 4,3 мільйона гривень, з яких відшкодовано більше мільйона.

 

За інформацією Департаменту ЖКГ та ПЕК
Чернігівської облдержадміністрації
та управління комунікації та зв’язків
з громадськістю
Держенергоефективності