back

Чому зросла ціна на газ

22-10-2018 | 14:02

Це вимушений крок, щоб Україна могла далі розвиватися. Україна має повертати борги за кредити, взяті у 2006-2013 роках. За наступні п’ять років треба віддати більше 30 мільярдів доларів.

Нинішній Уряд уже розпочав знижувати боргове навантаження – вперше за останні роки відсоток боргу до ВВП у доларовому виразі зменшився. А нещодавно прийнята стратегія передбачає конкретні кроки щодо досягнення фінансової незалежності України.

Проте наразі країні конче потрібна співпраця з Міжнародним валютним фондом, щоб не опинитися на межі банкротства. Переговори з МВФ були складними. Кредитори висували вимогу прирівняти ціни на газ для населення до рівня промисловості. За таких умов платіжка пересічного українця за опалення мала б зрости на 60%. Уряд на це не погоджувався, наводивши основний аргумент: доходи українців не дозволяють платити ринкову ціну на газ.

Результатом річних перемовин став компроміс: замість 60% ціна на газ з 1 листопада 2018 року зросте на 23% – майже втричі менше, ніж могло би бути. Відповідне рішення прийнято Кабінетом Міністрів України 19 жовтня цього року.

Це вимушений крок, щоб країна могла далі розвиватися. Держава захистить тих, хто потребує її допомоги, – малозабезпечені громадяни отримають субсидію на сплату житлово-комунальних послуг. А вже із січня 2019 року в Україні запрацює монетизація субсидій. Українці отримуватимуть від Уряду «живі» гроші для оплати комунальних послуг. Все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишатиметься людям.

На урядову програму «теплих кредитів» додатково виділено 100 мільйонів гривень. Це дасть змогу українцям отримати безповоротну допомогу від Уряду на енергомодернізацію житла: заміну котлів, утеплення, встановлення лічильників.

 

Департамент інформації та комунікацій
з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів