back

Енергоефективність по-чернігівськи: напрацювання області

16-10-2018 | 10:58

За підтримки українсько-німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ (GmbH) минулого тижня у Чернігові відбувся інформаційний семінар «Реформи в сфері енергоефективності — нові можливості для розвитку громад».

З профільними експертами Мінрегіону існуючі перспективи та реальні напрацювання обговорили представники місцевих органів влади, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків області. До дискусії долучилася заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

Варто зазначити, що на сьогодні в області функціонує 382 ОСББ, які обслуговують 433 житлових будинків. Найбільша кількість функціонує в Чернігові, Ніжині та Прилуках. Частина співвласників уже скористалась державною та обласною програмами «теплі кредити» та отримала компенсацію по кредитам на впровадження енергоефективних заходів.

Наталія Романова, заступник голови ОДА: «В цілому за час дії програм з 2014 року на Чернігівщині видано понад 12 тисяч «теплих кредитів» на суму більше 191 мільйона гривень.

Компенсовано понад 65 мільйонів гривень з державного бюджету та майже 1,4 мільйона гривень з обласного.

Крім того, в обласному центрі діє Програма відшкодування кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження у житловому фонді міста Чернігова на 2016-2019 роки. Бюджет програми — 20 мільйонів гривень. Цьогоріч Програмою скористались 5 ОСББ на суму 4,3 мільйона гривень. З них відшкодовано вже більше мільйона».

Все популярнішим стає залучення інвестицій через інструмент ЕСКО. Для цього сформовано обласну базу об`єктів бюджетної сфери (налічує 1100 одиниць), які потребують впровадження енергоефективних заходів із залученням механізму енергосервісу. Потенційні інвестори можуть ознайомитися з відповідною інформацію на офіційному сайті Департаменту ЖКГ та ПЕК облдержадміністрації.

Однією з найперспективніших галузей є відновлювана енергетика. З початку року на Чернігівщині додатково введено в експлуатацію 2,8 МВт потужностей електричної енергії з відновлюваних джерел.

Читати також: «Зелені» проекти Чернігівщини — вдала інвестиція у майбутнє

Питання енергозбереження є пріоритетним і на об’єктах бюджетної сфери області. Зокрема, цього року проведено модернізацію 8 котелень із встановленням сучасного твердопаливного котельного обладнання. До кінця 2018-го такі роботи заплановано провести ще на 10 котельнях.

Учасники семінару не тільки ознайомилися з кращими практиками, а й напрацюваннями щодо імплементації 27-ї Директиви ЄС «Про енергоефективність» та Закону України «Про фонд енергоефективності».

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації