back

Покровська книжкова толока в Чернігові: як це було

14-10-2018 | 07:45

Близько 60 письменників, видавців, майстрів народного мистецтва два дні поспіль дарували цікавинки чернігівцям.

У місті пройшла перша Покровська книжкова толока. Ініціаторка акції — відома в Чернігові авторка «Безкоштовних курсів української мови» Людмила Зіневич. Ідею вона позичила у своєї колежанки зі Львова Любові Хомчак, яка теж завітала та толоку до Сіверщини.

Читачам представлено понад 12 видавництв: «Апріорі», «Урбіно», «Астролябія», «Видавництво Старого Лева», «Свічадо», «Піраміда», « Terra Incognita», «Український пріоритет» тощо.

 Серед гостей: лауреатка Шевченківської премії Галина Пагутяк. Її твори входять до шкільної програми, тож і дітям було цікаво познайомитися. Авторка сучасного любовного роману Наталка Горницька. Дмитро Білий – доктор історичних наук. Володимир Шовкошитний – київський видавець, письменник, лауреат багатьох премій. Антонія Цвіт – дослідниця кохання Т.Г.Шевченка.

 Звичайно ж, долучилися й чернігівські письменники: очільниця Спілки письменників Ганна Баран, Олена Печорна, Іван Баран, Олена Мамчич,  Лана Ланська, Ірина Кулаковська, Олексій Маслов.    

Окрім літературних дискусій та презентацій, чернігівцям пропонували майстер-класи від народних умільців. Новинки для Чернігівщини: яворівська дерев’яна іграшка та її розпис, хусткування та коралення. Були корисні та цікаві локації для найменших.

Відвідала Книжкову толоку й заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Наталія Романова:

– Велика честь вітати письменницьку еліту на чернігівських пагорбах. Приємно бачити таку кількість молоді. Адже ніякий ворог не страшний, допоки українці гуртуються навколо своїх традицій, своєї мови, свого слова. Я щиро вдячна Людмилі Зіневич за реалізацію прекрасної ініціативи. В єдності і в любові до свого рідного наша сила.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації