back

Володимир Гройсман: Наша мета – попередити аварії, щоб врятувати життя людей

05-10-2018 | 09:09

Уряд ставить завдання знизити смертність та травмування на дорогах на 30% і опрацювати програму додаткового захисту дітей. Про це заявив Володимир Гройсман під час всеукраїнської наради з питань безпеки дорожнього руху, яка відбулася 4 жовтня у Кам’янці-Подільському.

 

Аварійність на українських дорогах є надзвичайно високою. Тому Уряд реалізує чітку стратегію щодо безпеки на дорогах України.

В Україні рівень смертності та травматизму внаслідок дорожньо-транспортних пригод є одним з найвищих у Європі. З 2005 року кількість загиблих на дорогах перевищила 74 тисячі людей. Кількість травмованих – понад 600 тисяч Дорожні пригоди – одна з найпоширеніших причин смертності серед дорослого населення і друга причина смертності дітей у віці від 5 до 14 років.

 

Уряд будує нові дороги, але питання безпеки на дорогах не менш важливе. Тому на безпеку цього року виділено 2 мільярди гривень.

«Ми будуємо нові дороги, роботи багато. Але про питання безпеки не можна забувати. Маємо жахливі цифри травмованих та загиблих, – зазначив Володимир Гройсман. – У рамках дорожнього фонду (цього року) ми виділили понад 2 мільярди гривень на проведення заходів з підтримки безпеки руху».

 

Відповідальність водія і система контролю – не для того, щоб карати, а для того, щоб зберегти життя.

Глава Уряду заявив, що безпека руху – це комплексна робота. Дороги – лише одна її складова. Інші – персональна відповідальність водія і система контролю за ситуацією на дорогах. «Я не ставлю за мету карати людей. Але ми повинні розуміти і те, що ДТП – це, окрім іншого, перевищення швидкості і нехтуваннями правилами дорожнього руху. Має бути системний контроль і відповідальність водія. Ставлю завдання – досягти 30% зниження аварій, травм і смертності. Це більше тисячі врятованих життів», – повідомив Прем’єр-міністр і наголосив, що можливості для розгортання системи контролю є і на законодавчому рівні, і в фінансовій площині.

 

В Україні стартувала державна програма підвищення безпеки дорожнього руху до 2020 року. Це план, який спирається на міжнародні рекомендації.

Крім наведення порядку з масовими порушеннями ДТП (основна причина смертності), один із великих розділів плану – нова інфраструктура: побудова безпечних пішохідних переходів з освітленням та острівцями безпеки, великої кількості кільцевих перехресть (програми розбудови інфраструктури безпеки «500-500-1000»), а також фізична ліквідація концентрації місць ДТП. Для реалізації цієї програми при Кабінеті Міністрів створена спеціальна Координаційна рада з питань безпеки руху, розроблені і затверджені нові норми будівництва доріг.

 

Департамент інформації та комунікацій
з громадськістю Кабінету Міністрів України