back

Про готовність до осінньо-зимового періоду – на всеукраїнському селекторі

04-10-2018 | 15:01

Голови облдержадміністрацій мають взяти під особистий контроль запуск опалювального сезону на місцях. У разі саботажу від органів місцевого самоврядування вони мають повне право звернутися до органів прокуратури. Про це на селекторній нараді щодо готовності регіонів до опалювального сезону наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

– З проведенням у 2015 році фінансової децентралізації на місця були максимально передані кошти. На сьогодні бюджети розвитку складають 200 мільярдів гривень. І тому розмови про те, що хтось і щось не встигає, бути не може. Я ще раз наголошую на відповідальності безпосередньо органів місцевого самоврядування по комунальних підприємствах, які повинні забезпечити вчасний початок опалювального сезону. Це саме їх зона відповідальності, – зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр нагадав, що вчора на засіданні Уряду було прийняте розпорядження, яким доручено всім задіяним органам забезпечити своєчасний початок опалювального сезону та належне його проходження. Він повідомив, що НАК «Нафтогаз України» мають укласти до 15 жовтня договори на постачання газу із виробниками тепла, які надають послуги населенню з опалення і постачання гарячої води. Разом з операторами мереж компанія має забезпечити безперебійне постачання газу виробникам тепла в опалювальний період. Також «Нафтогаз» має укласти договори з теплопостачальними і теплогенеруючими підприємствами про реструктуризацію боргів за спожитий природний газ (відповідно до законодавства).

Ми прийняли розпорядження, яким практично надали всі можливості, рекомендації і вказівки НАК «Нафтогаз України», облгазам по запуску опалювального сезону, укладанню договорів та транспортуванню газу. Далі – зона відповідальності органів влади на місцях. Саме вони відповідають за нормальну підготовку (яку мали почати ще весною, щойно закінчився минулий опалювальний сезон), старт та стабільне проходження опалювального періоду, – наголосив Геннадій Зубко.

Від Чернігівської області в селекторі взяв участь заступник голови облдержадміністрації Сергій Сергієнко, керівники профільних структурних підрозділів ОДА та обласних служб.

За інформацією Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ОДА, об’єкти тепло-, водопостачання та водовідведення, а також соціальна сфера Чернігівщини повністю підготовлені до осінньо-зимового періоду.

На завершальній стадії перебувають роботи лише по деяких об’єктах. Проте вони не будуть впливати на подачу теплової енергії (проводиться благоустрій території після ремонтних робіт, заміна резервного обладнання тощо).

Готовність підприємств паливно-енергетичного комплексу в середньому складає 90% від річного плану.

Комунальними підприємствами стовідсотково підготовлено посипковий матеріал та технічні засоби. Крім того, службою автомобільних доріг області заготовлено 78,7% від потреби посипкового матеріалу та 37,6% технічної солі, також у готовності 166 одиниць техніки. У разі необхідності будуть задіяні 28 спецмашин інших організацій.

Залишається проблемним питання розрахунків за енергоносії. На сьогодні загальний борг за спожитий природний газ підприємств теплоенергетики становить 304 мільйона гривень.

Зокрема, стовідсотково не дозволяє розрахуватися за спожитий природний газ наявна заборгованість споживачів на суму 174 мільйони гривень, борг по пільгах та субсидіях – 44 мільйони. Також на державному рівні не вирішено питання відшкодування різниці по тарифам.

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації
з використанням матеріалів прес-служби
Віце-прем’єр-міністра України