back

Звернення Президента до Українського народу у зв’язку з 77-ми роковинами трагедії Бабиного Яру

29-09-2018 | 15:10

Дорогі співвітчизники!

Сьогодні Україна і весь світ ушановують пам'ять жертв Бабиного Яру - трагедії, яка повік болітиме народам і державам та мотивуватиме політиків до мудрих цивілізованих рішень.

У цей день 77 років тому нацистські загарбники в окупованому ними Києві відкрили чергову криваву главу в історії Другої світової війни - 29 вересня 1941 року в урочищі Бабин Яр було розпочато масові розстріли мирного населення.

Понад сто тисяч невинно загублених душ: євреїв, ромів, караїмів, а також військовополонених, учасників українського визвольного руху, пацієнтів психіатричної клініки - представників різних національних чи соціальних груп, пересічних киян... Тоді було винищене майже все єврейське населення міста - понад п’ятдесят тисяч чоловіків, жінок, дітей. Точну цифру загиблих встановити неможливо, але масштаби та цинізм злочинів нацистського режиму не вкладаються в людську свідомість.

Бабин Яр - трагедія киян, всієї України, незагоєна рана на тілі нашої планети. Це місце - братська могила різних народів і відомий у всьому світі символ Голокосту.

Нині, навіть в умовах жорсткої боротьби з російською агресією, українці демонструють відданість основоположним ідеалам цивілізованого світу - гуманізму, взаємодопомоги, толерантності, поваги до людського життя, етнічної та релігійної ідентичності, гідності та свободи.

Пам’ятаючи події недалекої історії, відчуваючи й досі пекучий спільний біль, ми зробили єдино правильний вибір: Україна - незалежна держава, яка торує свій шлях на принципах порозуміння і забезпечення рівних можливостей для розвитку громадян усіх національностей та віросповідань.

Сьогодні можемо впевнено стверджувати - темні сторінки тоталітарної епохи перегорнуто назавжди. Ми безапеляційно сказали «НІ» диктаторським режимам і стоїмо на захисті демократичних цінностей в ім’я миру в Україні та Європі. І ми ніколи не дамо навіть найменшого шансу проявам авторитаризму, диктатури, шовінізму, расизму, дискримінації, нетерпимості на етнічному чи релігійному ґрунті.

Спільними зусиллями усіх громадян ми розбудовуємо суспільство вільних людей, мета і майбутнє яких - гідне життя в єдиній неподільній Україні.

Світла пам'ять невинним жертвам Бабиного Яру.

Миру та злагоди людям усього світу.

Петро ПОРОШЕНКО