back

Онлайн-платформа «Прозора ДАБІ» усуває чиновника з дозвільних процедур у будівництві

27-09-2018 | 14:06

Про це Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив під час презентації онлайн-платформи проходження дозвільних процедур у будівництві «Прозора ДАБІ».

– Сьогодні – знакова подія на будівельному ринку – запуск онлайн-платформи «Прозора ДАБІ», яка була розроблена за ініціативи Мінрегіону спільно з Державною архітектурно-будівельною інспекцією. Відтепер кожен забудовник, а головне інвестор, зможе побачити в онлайн-режимі, де знаходиться його документ, в якому стані його розгляд і які рішення були прийняті. Ми рухаємось до європейських стандартів.

Система дозволить чітко зрозуміти, на якому рівні відповідальності і саме де знаходиться прийняття рішень, що унеможливлює зловживання. Ми повністю усуваємо процедуру походів забудовників до чиновника і переводимо їх взаємодію в електронну площину. Іншими словами, максимально децентралізуємо функції держархбудконтролю. Онлайн платформа «Прозора ДАБІ» дуже важлива і для людей, які часто виступають проти незаконних забудов. Відтепер вони зможуть побачити, що саме відбувається на їх території і яким чином приймаються рішення, — зазначив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що Мінрегіон поступово йде до наведення ладу у будівельній галузі. У 2016 році були прийняті європейські норми щодо класу наслідків (відповідальності) у будівництві. Відійшли від категорій у будівництві, що дозволяло створювати величезні корупційні ризики. Впровадили класи наслідків СС1, СС2, СС3, що дало можливість Україні піднятися у щорічному рейтингу Doing Business із 140 на 35 позицію за індикатором отримання дозволів на будівництво. У 2018 році впроваджена «амністія» для будівель, збудованих без дозвільної документації. Це переважно приватне житло до 300 квадратних метрів у сільській місцевості. Відтепер українці зможуть отримати право власності на таке житло і приватизувати його.

З прийняттям парламентом реформи децентралізації органи місцевого самоврядування отримали у свою компетенцію повноваження держархбудінспекції – контроль, моніторинг і видачу дозволів. Але не всі, особливо міські ради, до кінця зрозуміли свою відповідальність. Наразі ми маємо масу звернень від людей про корупційні порушення у будівництві з Черкас, Івано-Франківська, Одеси. Тож я хочу наголосити і звернутись до міських голів і керівників управлінь обласних ДАБІ: або працюйте в рамках закону, або звільняйтесь зі своїх посад, — зауважив Геннадій Зубко.

Урядовець поінформував, що завдяки спільній роботі Мінрегіону з міжнародними експертами та громадськими організаціями «Разом проти корупції», BRDO, IDLO повністю змінена система роботи науково-технічної ради, яка надає відхилення. Запроваджена прозора система з опублікування рішень, що чітко показує, яким чином це приймається. Всі порушення, які були виявленні по відхиленням уже передані до Генеральної прокуратури. Також за результатами спільної з Генеральним прокурором наради в Мінрегіоні були дані доручення обласним прокурорам особисто взяти під контроль звернення громадян про можливі корупційні ризики або порушення у будівництві.

 

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України