back

У фокусі уваги лікарів – громадське здоров’я

27-09-2018 | 09:57

Концепцію створення на Чернігівщині регіонального центру громадського здоров’я обговорили днями на засіданні круглого столу «Роль та місце установ та закладів різного рівня у формуванні системи громадського здоров’я в області».

Захід відбувся на базі Обласного центру інформаційно-аналітичних технологій та пропаганди здорового способу життя й зібрав керівників управлінь охорони здоров’я обласного та міського рівнів, медичних закладів області.

Зауважимо, що наприкінці 2016 року Кабмін ухвалив концепцію розвитку в Україні системи громадського здоров’я, яка базується на пріоритетних напрямках профілактики захворювань, а відтак – продовження термінів життя громадян та їх заохочення до здорового способу життя.

Наразі на місцях відпрацьовується бачення, яким саме має бути регіональний центр громадського здоров’я. Тож присутні озвучили чинники, що впливають на стан захворюваності та смертності громадян, та визначалися з основними аспектами роботи майбутнього центру.

На Чернігівщині, як і в усій Україні, головні чинники, що створюють високу захворюваність, інвалідність та смертність жителів, – серцево-судинні, онкологічні хвороби, соціально значущі недуги. Тому, на думку учасників засідання, саме вони і повинні бути у центрі уваги як для раннього виявлення, так і для профілактики. У центрі уваги громадського здоров’я має бути роз’яснення жителям області негативного впливу поведінкових хвороб на стан їхнього здоров’я. І в цьому має бути тісна взаємодія між медичними закладами у співпраці з громадськими організаціями.

Добре, що Міністерство охорони здоров’я розпочало роботу по формуванню засад роботи центрів громадського здоров’я в регіонах саме з вивчення думок медичних працівників на місцях. Сподіваємося, що всі пропозиції, вироблені під час тематичних робочих зустрічей, будуть враховані, – зазначив начальник Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Петро Гармаш.

 

 

За матеріалами Управління охорони
здоров’я Чернігівської облдержадміністрації