back

Виплата заробітної плати та боротьба з тіньовою зайнятістю: підсумки за 8 місяців цього року

25-09-2018 | 16:52

Додержання законодавства про працю — питання, що з часом не втрачає своєї актуальності. Особливо це стосується легального працевлаштування та своєчасної виплати заробітної плати.

Як подолати негативні тенденції у цих напрямах, говорили сьогодні учасники спільного засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат та обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення. До роботи долучилися заступник голови ОДА Наталія Романова, керівники профільних управлінь, представники райдержадміністрацій, ОТГ, міст обласного значення.

Варто зазначити, що у вересні цього року Кабмін відповідним розпорядженням посилив координацію органів державної влади щодо проведення роз’яснювальної роботи та здійснення заходів по виявленню фактів незадекларованої праці.

Так, у 2018 році представники Управління Держпраці в області здійснили більше двохсот таких контрольних заходів (з них 162 – за зверненнями громадян), провели 338 відвідувань роботодавців з інформаційно-роз’яснювальною метою.

 

 

Основний акцент, як наголошує начальник управління Держпраці в області Сергій Дорошенко, на превентивній роботі спільно з усіма дотичними структурами. До речі, цьогоріч підписано Меморандум про співпрацю та взаємодію між головним управлінням Державної фіскальної служби в області, Управлінням Держпраці та Управлінням Державної міграційної служби. Головна мета — надання взаємодопомоги зацікавленим установам у виявленні та профілактиці правопорушень, що стосуються сфери трудових, податкових та міграційних відносин.

— Органам виконавчої влади та місцевого самоврядування слід будувати роботу так, аби залучати неоформлених працівників до офіційних трудових відносин. Це в інтересах кожної із сторін, — наголосила Наталія Романова. — Легально зайнятий – означає захищений у правовому полі. Це мають зрозуміти і роботодавці, для яких за порушення відповідних норм передбачені значні санкції, і працівники, які таким заробітком прирікають себе на отримання низьких соціальних виплат.

Як же дотримується законодавство про працю в частині своєчасної виплати заробітної плати на підприємствах Чернігівщини?

За словами директора Департаменту соціального захисту населення ОДА Олега Русіна, на 1 вересня 25 суб’єктів господарювання області мали 16,5 мільйона гривень боргу із заробітної плати. В тому числі, на 16 економічно активних підприємств припадало більше 11 мільйонів гривень боргу.

Заборгованість із виплати заробітної плати у серпні скоротилася на 800 тисяч гривень. Із кола боржників вибули комунальні підприємства «Прилукижитлобуд» та «Ріпкинська житлово-експлуатаційна дільниця», дочірнє підприємство «Соціально-побутове управління» ПАТ «Чернігівоблбуд», ТОВ «Чернігівський завод будівельних матеріалів», ПАТ «Будівельна компанія „Домобудівник“», ПП «Новгород-Сіверська Бавовняно-ткацька фабрика» та ТОВ «Ватес».

На початок вересня була відсутня заборгованість у сільськогосподарських підприємств.

У територіальному розрізі заборгованість із зарплати відсутня у 15 районах області (Бахмацького, Бобровицького, Варвинського, Городнянського, Ічнянського, Коропського, Куликівського, Ніжинського, Н.-Сіверського, Носівського, Прилуцького, Семенівського, Сновського, Срібнянського, Талалаївського), містах Новгород-Сіверський та Прилуки.

Найбільше заборгували у Чернігові та Ніжині (відповідно 10,2 мільйона гривень та 4,3 мільйона). По одному підприємству-боржнику мають Чернігівський, Козелецький та Менський райони.

Значна сума боргу — 5,3 мільйона гривень — припадає на підприємства-банкрути та ті, що не здійснюють діяльність.

Незначні борги наявні в закладах бюджетної сфери у Борзнянському та Корюківському районах (понад 54 тисячі гривень). Варто зазначити, що впродовж серпня повністю виплачено заборговану зарплату працівникам дошкільних навчальних закладів Борзнянського району (394,4 тисячі гривень).

Наявність заборгованості у бюджетній сфері, як правило, є обґрунтованою. Адже тут потрібен виважений підхід, щоб збалансувати бюджети та врахувати реальну потребу в необхідних коштах, — зазначила заступник голови ОДА. — Втім, маємо утримати позитивну динаміку, що склалася, аби до кінця року прогнозні графіки погашення заборгованості стали реальними.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації