back

Реформа Укрпошти: як зняти соціальну напругу

20-09-2018 | 09:31

Чергова спроба спрямувати у конструктивне русло пілотний проект Укрпошти «Сільське відділення», який з травня впроваджується на території Чернігівщини, була зроблена вчора, 19 вересня. Розширене засідання профільної робочої групи провели заступник голови ОДА Сергій Сергієнко та заступник голови обласної ради Арсен Дідур. На заході також були присутні генеральний директор ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський, представники Чернігівської дирекції підприємства, очільники ОТГ та деяких районів області, депутати облради.

Нагадаємо, що на попередньому засіданні 31 серпня було прийняте рішення дати Укрпошті певний час для остаточного відпрацювання чіткого покрокового механізму реалізації проекту, з урахуванням всіх пропозицій органів місцевого самоврядування.

 

Читати також: Реформа поштових відділень: чи врахує Укрпошта потреби людей?

 

Проте і цього терміну виявилося недостатньо. Знову від представників місцевої влади на адресу керівництва обласного відділення Укрпошти прозвучали ряд нарікань стосовно неналежної роботи пересувних відділень поштового зв’язку, несвоєчасної доставки пенсій та періодичних друкованих видань, низької спроможності охоплення поштовими послугами віддалених сільських населених пунктів області під час складних погодних умов тощо.

Сергій Сергієнко висловив позицію облдержадміністрації:

– Ми підтримуємо реформу лише у форматі, який дозволить покращити якість надання послуг населенню, і переконані: не можна виходити із переговорного процесу, щоб не допустити погіршення ситуації.

Заступник голови ОДА озвучив п’ять основних позицій, які обов’язково мають бути враховані Укрпоштою. Так, роботу пересувних поштових відділень запроваджувати лише в населених пунктах з чисельністю менше однієї тисячі жителів (пропозиція «Укрпошти» – менше двох тисяч). В усіх центрах ОТГ області залишити стаціонарні поштові відділення. Забезпечити обов'язкове узгодження графіків роботи пересувних відділень з органами місцевого самоврядування та неухильно їх дотримуватись, аби не спричиняти незручностей для громадян. Проект впроваджувати поетапно, при цьому на кожному етапі охоплювати не більше трьох районів. Акцент Сергій Сергієнко зробив на необхідності призупинити реалізацію проекту «Сільське відділення» в прикордонних районах (за аналогією відтермінування відключення на цих територіях аналогового телебачення для забезпечення інформаційної безпеки).

Наші повноваження – вести діалог з Укрпоштою як з монополістом у сфері поштового обслуговування населення на селі. Започаткувавши цю реформу, вони не розрахували свої сили і не допрацювали даний проект з урахуванням особливостей нашої області. Тому зараз треба спільно сідати і відпрацьовувати разом усю територію, – зазначив Арсен Дідур.

Учасники розширеного засідання вважають, що одним із шляхів вирішення проблемної ситуації може стати спільне лобіювання перед Парламентом та Урядом питання виділення коштів з держбюджету на компенсацію втрат Укрпошти на період впровадження реформи.

Після понад тригодинної дискусії, під час якої звучали й радикальні пропозиції до Ігоря Смілянського, у тому числі призупинити пілотний проект на Чернігівщині, члени робочої групи домовилися, що питання реформування об’єктів поштового зв’язку обговорять на черговій сесії обласної ради. Її мають скликати найближчим часом. Тож чи вистачить часу представникам Укрпошти, щоб знайти компроміси?

 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації