back

Ситуація з АЧС у регіоні благополучна, та пильність ніхто не відміняв

14-09-2018 | 15:27

Як боротися із загрозами, не допустити нових та втримати існуючі напрацювання у протиепізоотичному напрямку роботи в області, говорили сьогодні на засіданні профільної комісії, яку провів керівник Головного управління Держпродспоживслужби в області Юрій Павлішен.

На сьогодні Чернігівщина благополучна щодо африканської чуми свиней. Втім, враховуючи нестабільну ситуацію по даному захворюванню на території України, виникнення нових спалахів АЧС у сусідніх Київській та Сумській областях, необхідно посилити превентивні заходи.

Починаючи з 2014 року до сьогодні, зареєстровано 31 неблагополучний пункт по АЧС. Проте, джерела небезпеки знищено, де можливо проведено оздоровлення.

 

— Власники свиногосподарств мають приділити більше уваги біозахисту. Ферми повинні працювати у закритому режимі та дотримуватися таких вимог: повна огорожа, діючий санпропускник з душовими та роздягальнями, постійно діючі дезбарє’ри, наявність спецодягу та спецвзуття для персоналу, централізоване прання та дезінфекція спецодягу, термічна обробка кормів для годівлі свиней, — наголосив Юрій Павлішен.

 

 

 

Читати також: Компенсація ураженим африканською чумою свиней фермам на крок ближче

Напруженою, як по країні, так і в регіоні, залишається ситуація щодо вияву сказу у тварин.

Станом на 1 вересня поточного року в Менському районі — повторні випадки, 9 нових; у Носівському районі — виявлено 4 неблагополучні пункти, в яких захворіло 6 тварин; у Ріпкинському районі — 5 неблагополучних пунктів, 7 тварин; у Чернігівському районі — карантинні обмеження продовжуються в 5-ти неблагополучних пунктах, захворіло 7 тварин.

Уже закуплена вакцина для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин. Днями вона надійде в область в достатній кількості.

Читати також: Епізоотична ситуація зі сказу тварин на Чернігівщині залишається контрольованою

 У Розльотах ліквідують скажених вовків

Окрім того, є ризики поширення й інших хвороб, зокрема тих, що розповсюджують комахи.

Спалахи будь-яких недуг у господарствах, до всього іншого, несуть ще й значні економічні втрати. Подекуди виникнення таких ситуацій може коштувати виробнику його репутації на зовнішньому ринку. Відтак, дотримання усіх безпекових умов є стратегічним завданням.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації