back

Володимир Хоменко: «Аграрний потенціал області має значні резерви, тому наше завдання – розвивати галузь, використовуючи їх у повному обсязі»

02-08-2012 | 17:17

На цьому керівник області наголосив під час розгляду питання організації проведення комплексу збиральних робіт в області та формування регіональних ресурсів продовольчого зерна в ході виїзного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації у Чернігівському районі.

Як повідомив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак, очікуване валове виробництво зерна всіма категоріями товаровиробників складає понад 2,5 млн. тонн, прогнозована урожайність 37,2ц/га.

За підсумками посіву, загальна посівна площа всіх сільськогосподарських культур під урожай поточного року складає 1 млн. 138,3 тис. га, що на 63,2 тис. га (на 5,8%) більше минулорічних обсягів.

В структурі посівів зернові культури займають 61%, технічні - 16%, картоплеовочева група - 8%, кормові - 15%. Ранніми зерновими та зернобобовими культурами зайнято 320,3 тис. га, з яких станом господарствами всіх форм власності зібрано 231,3 тис. га або 72,2% до прогнозованих обсягів збирання.

Продовжується кормозаготівля, розпочата підготовка до посіву озимих культур під урожай 2013 року.

Прогноз посіву озимих на зерно по всіх категоріях складе 224,3 тис. га, в т. ч. озима пшениця - 152,9 тис. га, жито – 71,4 тис. га. Крім того, озимого ріпаку – 26,8 тис. га.

На збиранні ранніх зернових задіяні 2487 власних зернозбиральних комбайнів, в тому числі із сільгосппідприємств – 1659, приватного сектору – 616, інших організацій та підприємств – 95.

Навантаження на один наявний зернозбиральний комбайн по всіх категоріях господарств становить біля 143 га ранніх зернових та ріпаку, а з врахуванням додаткового залучення – 129 га.

За словами Володимира Хоменка, керівникам усіх районів області необхідно вжити комплекс організаційних заходів щодо створення сприятливих умов товаровиробникам усіх форм власності для своєчасного проведення збирання врожаю та формування регіональних ресурсів продовольчого зерна.

Крім того, в рамках соціальної відповідальності бізнесу за розвиток районів на контроль голів райдержадміністрацій поставлено питання розрахунків орендаторів до 15 жовтня по земельних та майнових паях.

Вкрай важливо, за словами керівника області, закласти якісне підґрунтя для майбутнього врожаю озимих культур. І зробити це у відповідності до науково обґрунтованих вимог та згідно з планами нарощування обсягів виробництва, адже урожай наступного року закладається вже сьогодні.

«Аграрний потенціал області має значні резерви, тому наше завдання - розвивати галузь, використовуючи їх у повному обсязі», - підкреслив Володимир Хоменко.

Прес-служба облдержадміністрації