back

Голова облдержадміністрації вимагає від всіх керівників районів та міст забезпечити стовідсоткову готовність навчальних закладів до нового навчального року

02-08-2012 | 16:50

Про це Володимир Хоменко заявив під час проведення виїзного розширеного засідання Колегії облдержадміністрації у Чернігівському районі.

За його словами, певну роботу з підготовки освітніх закладів області до нового навчального року вже зроблено, але існує і ряд проблем та питань, які потребують втручання з боку органів виконавчої влади.

Про стан підготовки освітянських закладів області до нового 2012-2013 навчального року доповів начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.

Він, зокрема, зазначив, що завершено поточний ремонт приміщень 464 (72% від запланованих) загальноосвітніх навчальних закладів області та 202 (76% від запланованих) дошкільних навчальних закладів.

В усіх навчальних закладах затверджено графіки проведення іспитів системи опалення та ремонтних робіт на предмет надійності експлуатації в осінньо-зимовий період.

Як зауважив керівник області, комплексні робочі групи у складі працівників районних державних адміністрацій, районних та міських рад, відділів освіти, санітарно-епідеміологічних служб, державного пожежного нагляду та інших відповідних служб у термін до 15 серпня повинні здійснити моніторинг готовності освітніх закладів до роботи у новому навчальному році.

«Кожна дитина, незалежно від того, де вона мешкає, повинна мати можливість навчатися в школі, де є всі необхідні умови для здобуття сучасної та якісної освіти.

Основна увага повинна бути сконцентрована на стані підготовки навчальних приміщень, системи опалення, котельного господарства, стані харчоблоків, прилеглої території, дотримання вимог санітарно-гігієнічних умов та протипожежних норм», - наголосив Володимир Хоменко.

З метою запобігання повторення ситуації, коли взимку в окремих школах чи класах була недопустимо низька температура, він доручив керівникам територій взяти під особистий щоденний контроль використання коштів місцевого бюджету, а також коштів субвенцій з державного бюджету, які направляються для підготовки навчальних закладів до нового навчального року.

До мережі Інтернет різними видами зв’язку підключено 332 загальноосвітні навчальні заклади, у тому числі 275 (84,1%) – ЗНЗ І-ІІІ ступенів.

Як наголосив Володимир Хоменко, до кінця року цей показник має становити 100%. Відповідатимуть за це особисто голови райдержадміністрацій.

Важливим залишається питання якісного харчування. Для його організації необхідно повною мірою використати можливості щодо залучення, як бюджетних коштів, так і коштів з інших джерел. Володимир Хоменко акцентував увагу на обов’язковому забезпеченні виконання чинного законодавства щодо стовідсоткового охоплення учнів початкових класів безкоштовним, гарячим і якісним харчуванням.

Неприпустимим він назвав також розміщення торгових точок, які займаються торгівлею алкогольними та тютюновими виробами, біля закладів та установ освіти.

2012-2013 навчальний рік особливий для першокласників. За словами губернатора, область повинна активно включитися до проведення Всеукраїнської акції «Дай руку, першокласнику!»

Він також доручив керівникам районів і міст максимально надати допомогу у підготовці до школи дітям пільгових категорій, дітям з малозабезпечених сімей, а також вжити дієвих заходів щодо забезпечення безперешкодного доступу до навчальних приміщень дітей з особливими потребами. А також взяти під особистий контроль диспансеризацію учнів, забезпечивши обов'язковий медичний огляд школярів за участю лікарів-спеціалістів з визначенням готовності дитини до навчання в школі.

«Від керівників районів та міських голів вимагаю безумовного виконання регіональних програм щодо охоплення всіх дітей дошкільним вихованням», - підкреслив очільник області.

Урядом країни поставлено завдання ліквідувати чергу на влаштування дітей до дитячих садків. З початку 2012 року на виконання програми розвитку дошкілля в області вже створено три навчально-виховні комплекси в Ічнянському, Ніжинському, Новгород-Сіверському районах та відкрито два дошкільні навчальні заклади у Бобровицькому та Козелецькому районах, а до кінця поточного року планується відкрити ще 14 дошкільних навчальних закладів. Як наголосив голова облдержадміністрації, необхідно максимально сприяти відкриттю дошкільних установ, підтримувати будь-яку ініціативу з цього питання та надавати допомогу у його вирішенні.

В області постійно вживаються заходи щодо належної організації діяльності опорних шкіл, удосконалюється діяльність освітніх округів.

У червні поточного року за Державною програмою «Шкільний автобус» райони області отримали 37 шкільних автобусів. До 1 вересня за кошти обласного бюджету очікується наступне поповнення шкільного автобусного парку на 4 автобуси.

«Реалізація моделі освітніх округів звичайно не стане панацеєю від вирішення всіх проблем освітньої галузі, але це суттєвий крок на шляху до трансформації системи в цілому», - зауважив Володимир Хоменко.

Підбиваючи підсумки розгляду питання, керівник області зазначив, що зробити Перше вересня справжнім святом для дітей Чернігівщини, для сімей, для всієї області – справа честі всіх.

«Вимагаю від всіх керівників районів та міст забезпечити стовідсоткову готовність навчальних закладів до нового навчального року», - резюмував Володимир Хоменко.

Прес-служба облдержадміністрації