back

Питання попередження й ліквідації пожеж у природних екосистемах розглянули на міжвідомчій селекторній нараді

01-08-2012 | 18:11

1 серпня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко взяв участь у міжвідомчій селекторній нараді, яку на виконання доручення Прем’єр-міністра України Миколи Азарова в Міністерстві надзвичайних ситуацій України провів перший заступник Міністра генерал-лейтенант служби цивільного захисту Віталій Бут.

У заході взяли участь керівники Департаментів та Українського гідрометеорологічного центру МНС, Державної інспекції техногенної безпеки, МВС, Державного агентства лісових ресурсів, Міністерства аграрної політики та продовольства, їх підпорядкованих обласних організацій і установ, а також заступники голів облдержадміністрацій, голови регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

На нараді було розглянуто питання організації попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах в період найвищого класу пожежної небезпеки.

Як зазначалося, на більшій території України протягом останнього тижня спостерігалася спекотна погода, яка сприяла підвищенню пожежної небезпеки до надзвичайного 5-го класу. Особливо складна ситуація склалася у Криму, Херсонській, Луганській, Дніпропетровській, Миколаївській та Сумській областях, де практично щоденно виникають резонансні лісові пожежі. Найбільш масштабні з них мали місце в Дніпропетровській, Херсонський областях та Криму. На ліквідацію пожеж оперативно залучалися значні сили МНС, Державного агентства лісових ресурсів та інших відомчих організацій.

За прогнозами гідрометеорологічного центру МНС, надалі у серпні очікуються рекордно високі температури повітря, які сягатимуть 40о С. У зв’язку з цим, за дорученням Прем’єр-міністра України необхідно виконати комплекс заходів щодо попередження пожеж в екосистемах.

Під час селекторної наради наголошувалося, що вже зараз слід максимально обмежити до особливого розпорядження доступ населення та в’їзд автотранспортних засобів у лісові масиви. До цієї роботи треба залучати працівників лісового господарства та міліції. Також необхідно посилити цілодобове спостереження за лісами та їх патрулювання. За допомогою засобів масової інформації проводити роз’яснювальну роботу серед населення про необхідність суворого дотримання правил пожежної безпеки. З метою виявлення порушників протипожежного режиму постійно проводити рейдові перевірки лісів. У випадку виявлення загорянь, негайно залучати на їх ліквідацію в початковій стадії необхідну кількість наявних сил і засобів. Забезпечити комплексне залучення наземних і повітряних підрозділів для ліквідації лісових пожеж. Перенести сезон відкриття полювання на більш пізній строк, поки клас пожежної небезпеки не знизиться до 2-го рівня.

Впровадження всіх цих заходів, на думку учасників наради, надасть можливість уникнути пожеж в екосистемах, убезпечити життя людей та зберегти лісовий фонд, адже вже цього року в лісах зареєстровано 1079 пожеж, а за останній день липня - 34. Внаслідок цього постраждали 7 людей.

В ході наради перші заступники голів обласних державних адміністрацій, голови регіональних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій доповіли про стан впровадження профілактичних заходів, готовність сил до ліквідації лісових пожеж та проблемні питання, які існують в регіонах із забезпеченням протипожежного захисту та потребують вирішення на державному рівні.

Зокрема, Станіслав Прокопенко зазначив, що на Чернігівщині проведений комплекс заходів з попередження пожеж у лісах та приведені у готовність всі наявні сили, які залучатимуться згідно плану пожежогасіння. Він вніс пропозицію щодо перенесення навчальних стрільб, проведення яких заплановано у серпні на військовому полігоні в Козелецькому районі.

По завершенню міжвідомчої селекторної наради, Станіслав Прокопенко провів засідання обласного оперативного штабу з координації дій місцевих органів виконавчої влади, управлінь, організацій і підприємств щодо попередження й ліквідації пожеж у лісових масивах, на сільгоспугіддях і торфовищах. Було розглянуто ситуацію з пожежами в екосистемах на Чернігівщині та хід виконання профілактичної роботи.

За результатами засідання підготовлено рішення щодо впровадження ряду додаткових пожежно-профілактичних заходів, серед яких - тимчасова заборона відвідування населенням лісових масивів і торфовищ та перенесення строку відкриття полювання попередньо до 25 серпня.

За повідомленням ТУ МНС в Чернігівській області