back

Ігор Жданов: Ми започаткували справжнє державницьке національно-патріотичне виховання, і "Джура-Прикордонник" – яскравий приклад такої політики

20-08-2018 | 16:00

Всеукраїнський дитячо-юнацький військово-патріотичний вишкіл Мінмолодьспорту «Джура-Прикордонник» відбувся у серпні цього року у Львівській області на базі Кінологічного навчального центру Державної прикордонної служби України.

Захід зібрав понад 450 осіб з прикордонних районів (18 областей) та районів, через які проходить розмежувальна лінія з окупованими і непідконтрольними районами. Чернігівщину представляла команда «Грем’яцькі соколи» з Грем’яцької загальноосвітньої школи, що в Новгород-Сіверському районі.

Вишкіл об'єднав у єдиному патріотичному пориві молодь Заходу та Сходу. Упродовж заходу юні патріоти ознайомилися з роботою Кінологічного навчального центру та відділу «Рава-Руська» Львівського прикордонного загону Західного регіонального управління Державної прикордонної служби України.

Джури отримали практичні навички із слідознавства, дій прикордонників із пошуку правопорушників, топографічного орієнтування, кінологічної служби, тактичної медицини, пересування на полі бою, володіння бойовою зброєю.

Прикордонники продемонстрували підліткам техніку, що перебуває на озброєнні Державної прикордонної служби України, а також рівень підготовки своїх чотирилапих помічників із виявлення наркотичних засобів, зброї, вибухівки, пошуку та затримання правопорушників.

В урочистому закритті заходу 18 серпня взяв участь Міністр молоді та спорту Ігор Жданов, Державний секретар цього ж Міністерства Олег Немчінов, голова Львівської ОДА Олег Синютка, керівництво Державної прикордонної служби України.

Ігор Жданов привітав учасників вишколу:

– Слава Україні! Цього року це вітання стало статутним у Збройних Силах України, і ці слова вже офіційно будуть висловлені на параді на честь 27-ї річниці Незалежності України. Колись у 1991-му році багато хто говорив, що наша незалежність «впала» нам у руки, але історія показує, що це не так.

І сьогодні ми відстоюємо нашу незалежність, на Сході країни наші побратими роблять усе зі зброєю в руках, аби ми жили тут мирним життям. І, на жаль, ми часто забуваємо про ці виклики, живучи тут: або у Львові, або Одесі чи Києві, у Вінниці чи у Харкові.

До перемоги Революції гідності попередньою владою було зроблено все, щоб зруйнувати всі початки системи національно-патріотичного виховання. Вони хотіли робити з нас манкуртів. Але не вдалося. Ми започаткували справжнє українське, державницьке національно-патріотичне виховання, і «Джура-Прикордонник» – яскравий приклад такої політики.

Я бачу тут молодь, у якої горять очі. Вірю, що багато з вас потім піде за покликом серця боронити українські кордони. Бажаю, щоб ви були патріотичними, високо інтелектуальними і не забували, що окрім України, в нас іншої рідної землі немає.

Довідково. У наступному році заплановано проведення Всеукраїнського вишколу «Джура-Прикордонник» у м. Ізмаїл Одеської області. Більш детально про подію можна дізнатись на сторінці: https://www.facebook.com/events/859324914277069/

 

За матеріалами Міністерства
молоді та спорту України