back

Чернігівщина — на порозі відключення аналогового телемовлення

30-08-2018 16:26

За два дні, 1 вересня, в Україні буде припинено аналогове ефірне телемовлення. Щоправда, не на всій території. Зокрема, продовжуватимуть працювати передавачі на півночі Чернігівщини.

Днями Уряд прийняв рішення не відключати до кінця року аналогове телемовлення на територіях, що межують з Російською Федерацією. Таким чином, у Чернігівській області до 31 грудня 2018 року працюватимуть передавачі у містах Чернігів, Корюківка, Новгород-Сіверський та у селищі Холми. Окрім того, продовжуватиметься трансляція телепрограм Національної суспільної телерадіокомпанії (на Чернігівщині це «UA: Перший» та «UA: Чернігів»), а також місцевих мовників, що не мають цифрових ліцензій (ДКП «Ніжинське телебачення»). Втім, з 1 січня 2019 року аналогові телетрансляції будуть припинені остаточно.

Ці та інші питання переходу до цифрового ефірного телебачення обговорювалися сьогодні на нараді-консультації для представників Чернігівського, Куликівського, Козелецького, Ріпкинського та Городнянського районів, яка відбулася у приміщенні Чернігівської райдержадміністрації. Головне завдання — донести до місцевих жителів всю наявну інформацію та зробити відключення аналогового ТБ максимально безболісним для них.

Аналогічні заходи для працівників місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування решти районів області вже відбулися у Мені, Ніжині та Прилуках.

Під час кожної наради представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ірина Сенченко акцентувала увагу на потребі переходу до цифрового телемовлення. Адже аналогова технологія є морально застарілою. Натомість, цифровий стандарт дозволяє транслювати телепрограми з кращою якістю зображення та звуку, а крім того — більш ефективно використовувати радіочастотний ресурс.

Для прийому цифрового ефірного телесигналу глядачам потрібен зовнішній тюнер стандарту DVB-T2, що під’єднується до телевізора (або більш сучасний телеприймач із вбудованим тюнером) та звичайна телевізійна антена дециметрового діапазону.

Як підкреслив сьогодні головний інженер Чернігівської філії Концерну РРТ Сергій Ковальов, підійде будь-яка дециметрова антена, незалежно від її віку. Зокрема, жителі багатоповерхівок можуть використовувати колективні антени (там, де вони збереглися). Загалом, купувати для прийому цифрового телебачення «спеціальну цифрову» антену немає потреби.

Багатьох цікавить можливість отримати безоплатний телетюнер DVB-T2 за бюджетні кошти. Втім, на сьогодні державна програма забезпечення громадян такими пристроями відсутня. За словами в. о. директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Ігоря Слезка, якщо така програма буде реалізовуватися, інформація про неї буде розповсюджуватиметься усіма можливими способами.  

Зараз же громадяни можуть звернутися до органів місцевого самоврядування — міські, районні ради, органи об’єднаних територіальних громад — з пропозицією реалізувати таку програму на локальному рівні за кошти місцевого бюджету.

Під час наради поділилися власним досвідом представники місцевих телеканалів, які мають цифрові ліцензії. Філія НСТУ «Чернігівська регіональна дирекція» («UA: Чернігів») уже транслює власні програми як в аналоговому, так і в цифровому стандарті. Комунальний телеканал «Новий Чернігів» та кабельний мовник «Дитинець» планують розпочати цифрове ефірне мовлення до кінця року.

Тим часом в області продовжується інформаційна кампанія з підготовки до вимкнення аналогового телебачення, ініційована Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення за активної підтримки Чернігівської ОДА. Розповсюджуються інформаційні листівки, які містять відповіді на найбільш поширені запитання. Оператори «гарячої лінії» облдержадміністрації після навчання, проведеного Іриною Сенченко, надають роз’яснення жителям області. В радіоефірі мовників області транслюється інформаційний ролик з попередженням про майбутнє відключення аналогового телемовлення.

Така робота з інформування громадськості триватиме до повного завершення переходу на цифрове ефірне телебачення.

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини

Анонси








































 

 

 

 

Погода