back

Безоплатна правова допомога: просто і доступно

27-08-2018 | 17:07

Правові консультації, захист, представництво інтересів в суді, складання документів процесуального характеру — послуги на безоплатній основі, які можуть отримати жителі області в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Також діють відповідні Чернігівський, Ніжинський та Менський місцеві центри та 19 бюро правової допомоги.

Лише за перше півріччя 2018 року до місцевих центрів надійшло понад 7,4 тисячі звернень щодо надання безоплатної правової допомоги, видано майже 1264 доручень (70% — адвокатам, 30% — штатним працівникам центрів). Про це повідомила директор Регіонального центру Ірина Протченко під час сьогоднішнього прес-брифінгу в облдержадміністрації.

До місцевих центрів можуть звернутися найбільш чутливі та соціально незахищені категорії осіб: діти-сироти; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (у том числі й учасники АТО); малозабезпечені; люди з інвалідністю; переселенці та особи, які претендують на отримання статусу внутрішньо переміщеної особи; біженці та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу». Право на всі види БВПД отримали й особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі (після внесення законодавчих змін у січні цього року), в тому числі діти.

Крім того, за півроку Регіональним центром видано 958 доручень.

Наразі в даній системі працює 75 штатних працівників, з центрами співпрацює 85 адвокатів за контрактом.

 

 

Хто має право на безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД)?

 

Серед пріоритетів роботи — співпраця з органами місцевого самоврядування. Значна увага — правопросвітницькій діяльності. За словами Ірини Протченко, невдовзі буде оприлюднена карта правових потреб, аби надавати правову допомогу адресно громадянам, які її потребують.

 

 

За правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м. Чернігів, вул. П'ятницька, 39, оф. 711, телефон 0-800-213-103. До речі, зателефонувавши за вказаним телефоном, можна отримати безкоштовну юридичну консультацію.

 

 

Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації